Het Boekenbal: Bij Vitesse hebben ze schijt aan alles

15 februari 2016 | Erwin Meeks | Boekenbal

Schijt is de weinig literaire titel van het vooralsnog laatste boek dat Marcel van Roosmalen over ‘zijn’ Vitesse schreef. En geef Van Roosmalen eens ongelijk. Want bij het boek dat gaat over culthelden zoals Theo Janssen en Theo Bos, over verwachtingen die niet worden waargemaakt en over een voetbalclub die door dubieuze eigenaren wordt gerund, past nu eenmaal geen fijnzinnige titel. Bovendien is de eigenzinnige, cynische en tragikomische schrijfstijl in alle boeken van Van Roosmalen zijn handelsmerk, en deze ietwat obscene titel past perfect in dat totaalconcept. Ondanks dat het boek werd uitgebracht in 2014, vormt het anno 2016 nog een blauwdruk van hoe het er ‘in werkelijkheid’ aan toe kan gaan bij de club van geel en zwart.

Tussen ironie en bittere ernst

Namens Hard Gras schreef de kettingrokende Arnhemse auteur tot drie keer tot een boekje over Vitesse, waarvoor hij telkens een jaar lang alle beslommeringen, ontwikkelingen en gebeurtenissen rondom de club volgde. Dit leidde tot levendige en soms hilarische anekdotes, waarin de ironie nooit ver was te zoeken, én waarin clubmensen en clubliefde steeds kwamen bovendrijven uit een stroom van krankzinnigheid en opportunisme. Na deze voor het gevoel luchtige drieluik over enkele seizoenen bij Vitesse, volgde een veel zwaardere opdracht voor van Roosmalen. Op verzoek van de aan alvleesklierkanker lijdende Theo Bos, schreef hij een biografie over deze oud-trainer en het populaire Vitesse-clubicoon. Het boek Het is zoals het is. Op pad met Theo Bos werd uiteindelijk niet alleen een prachtige profielschets van Theo Bos als mens, maar portretteerde tevens de laatste aangrijpende maanden van diens leven.

Even leek het erop dat, ondanks de schoonheid en de emotionele waarde van de biografie, het boek over Theo Bos ook voor Van Roosmalen als Vitesse-schrijver een afscheid in mineur zou betekenen. Na zoveel boekjes over Vitesse leek alles wel gezegd en geschreven. Toen in 2014 echter het einde aanstaande was van de voetballoopbaan van een ander Vitesse-icoon, Theo Janssen, kon de excentrieke schrijver de verleiding echter niet weerstaan. De excentrieke schrijver kroop nog een keer in zijn Vitesse-pen en schreef Schijt: een boek dat naast als hommage aan Janssen ook als samenvatting van al zijn eerdere Vitesse-verslaglegging kan worden gezien. De schrijver grijpt terug naar grappige en opvallende herinneringen, en refereert nogmaals aan zijn beklijvende boek over de veel te vroeg overleden Theo Bos.

Een kleurrijk mozaïek aan gecultiveerde verhalen

Het boek, uitgegeven door Voetbal International, vormt zodoende een kleurrijk mozaïek aan Vitesse-verhalen. Geheel in de stijl van Van Roosmalen zijn alle anekdotes over personen zoals Merab Jordania, Fred Rutten, Peter Bosz en Joost de Wit nogal gecultiveerd. De zelfbenoemde ‘stukjesschrijver’ schrijft verhalen over een subcultuur, die hij op zijn beurt van een cultiverend sausje heeft voorzien. Daardoor lijkt algemeen Joost de Wit net iets onhandiger dan hij in werkelijkheid wellicht is, komt het karakter van Theo Janssen nog wat rauwer over en lijkt Vitesse nog meer op Hollywood aan de Rijn. Volledig oprecht en authentiek is waarschijnlijk wel het gevoel van onrechtvaardigheid rondom het vertrek van de onvolprezen persvoorlichter Ester Bal, dat Van Roosmalen op een mooie en persoonlijke manier in het boek wist te verwerken. Het geregisseerde vertrek van Ester Bal na jaren van trouwe dienst, is exemplarisch voor hoe alles mogelijk is bij deze club. Bij Vitesse hebben ze schijt aan alles.

Rob Maas had schijt aan Guram Kashia

Tot slot mag duidelijk zijn dan dit boek geen standaard levensverhaal is over hoofdpersoon Theo Janssen. Het betreft namelijk veel meer een dwarsdoorsnede van een voetbalsubcultuur waar geen enkele buitenstaander, zelfs niet bij de KNVB, grip op krijgt. Het was bijvoorbeeld lange tijd moeilijk te achterhalen welke buitenlandse weldoener het in Arnhem nu echt voor het zeggen heeft. De filmachtige verwikkelingen op dit gebied, met Merab Jordania, Alexander Chigirinsky en Chelsea in de hoofdrol, komen uiteraard ook in het boek aan de orde. Wie het boek in 2016 leest, moet constateren dat er ondertussen weinig is veranderd. Rob Maas is sinds het onverwachte vertrek van Peter Bosz in de winterstop de nieuwe trainer. Hij deed de reputatie van de club eer aan door, tegen de wens van de supporters in, aanvoerder Guram Kashia tijdelijk uit het basiselftal te verbannen. Bij Vitesse keek echter niemand echt vreemd op van dit akkefietje. Alles is mogelijk in Arnhem, want bij Vitesse hebben ze nu eenmaal schijt aan alles.

Bekijk op bol.com

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij iedere maand nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer