Het Boekenbal: De verkeerde man op de verkeerde plaats

15 augustus 2016 | Erwin Meeks | Boekenbal

Roberto Martínez: zo luidt de naam van de nieuwe bondscoach van België. Waar ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog de Spaanse furie zorgde voor een plundering en vernieling van Antwerpen door Spaanse troepen, daar hoopt deze Spaanse trainer juist het waakvlammetje van de Rode Duivels te laten ontbranden tot een waar hellevuur. Martínez komt niet naar België om dit land van haar schat aan voetbaltalent te beroven, maar hoopt het nationale elftal juist iets bij te brengen. Dat zal vooral op tactisch en technisch niveau moeten gebeuren, want de universitair geschoolde Spanjaard streeft altijd naar verzorgd voetbal met een doordacht strijdplan. Wie Martínez in Engeland heeft leren kennen als trainer van Swansea City, Wigan Athletic en Everton, die weet dat het contrast met zijn voorganger Marc Wilmots heel groot zal zijn.

Adieu Wilmots

Dat Wilmots als trainer en als mens van een heel andere stempel is, dat blijkt wel uit het boek Wilmots, Tot de laatste minuut. Deze biografie, geschreven door de Vlaamse auteur Frederik De Backer, schetst een duidelijk beeld van de carrière en de persoonlijkheid van deze no-nonsense trainer. Waarschijnlijk zal de gemiddelde voetballiefhebber nu niet als een soort Dafne Schippers naar de boekhandel sprinten, maar toch is er reden genoeg om dit boek aan het leesplankje toe te voegen. Het is een eigenzinnig boek over een eigenzinnig mens. Bovendien wordt aan de hand van de hoofdpersoon een breder beeld geschetst van de hedendaagse Belgische voetbalcultuur. Bovenal maakt het boek de kracht en zwakte van Wilmots als coach duidelijk, en werpt dit een helder licht op de gebeurtenissen tijdens het afgelopen EK. 

Onder meer het gebrek aan tactische vondsten en een herkenbare speelstijl deden Wilmots namelijk als bondscoach van België de das om. De Rode Duivels hadden het op EK in Frankrijk heel moeilijk tegen Italië in de groepsfase, en zagen het schip definitief stranden tegen Wales in de kwartfinale. Beide keren bleek Wilmots met zijn rechttoe-rechtaan-voetbal niet in staat om de tactiek van deze tegenstanders van een passend antwoord te voorzien, terwijl er ook in de andere EK-wedstijden genoeg viel aan te merken op het spel van de Belgen. Het teleurstellende EK en de storm aan kritiek vanuit de publieke opinie maakten de positie van Wilmots onhoudbaar. De Belgische voetbalbond kon niet anders dan op 15 juli 2016 definitief ‘Adieu’ te zeggen tegen de Waalse trainer, hoewel volgens de officiële berichtgeving het contract (uiteraard) in goed overleg is ontbonden.

Een strijdvarken zonder grenzen

De situatie die zich op het EK in Frankrijk voordeed, ligt geheel in lijn met de karakterschets die De Backer in zijn boek over Wilmots naar voren brengt. Opgegroeid op het tachtig hectare grote stuk land van zijn vader Léon in de Waalse gemeente Jodoigne, ontwikkelde boerenzoon Marc zich al op jonge leeftijd tot een harde werker, een doorzetter, een noeste arbeider, oftewel: een zogenaamde ‘boenker’. Zijn niet aflatende werklust en doorzettingsvermogen waren ook van groot belang voor hoe hij zich als voetballer via Sint-Truiden, KV Mechelen en Standard Luik naar een heldenstatus bij Schalke 04 knokte. De Backer beschrijft op een sappige en boeiende manier hoe Wilmots uitgroeide tot ‘Das Kampfschwein’. Geen enkele blessure en ingrijpend operatie kon ‘het strijdvarken’ ervan weerhouden om steeds eerder dan verwacht weer op het veld te staan, en als ware leider zijn ploeg op sleeptouw te nemen.

De verkeerde man op de verkeerde plaats

De keerzijde van de medaille is echter dat Wilmots niet de aangewezen persoon bleek om de Rode Duivels op het EK van verfijnde tactische adviezen te voorzien. Eigenlijk was het doodzonde om een zulke getalenteerde spelersgroep, met technisch onderlegde prima donna’s, op te zadelen met een trainer die vooral ’niet lullen maar poetsen’ als voetbalovertuiging heeft. De Backer slaagt erin om ook dit soort bedenkelijke beslissingen van de Belgische voetbalbond in zijn boek te bespreken, en met een enorme dosis humor van uitleg te voorzien. De schrijver neemt in zijn boek veel mensen op de hak en heeft het verhaal over Wilmots doorspekt met uiterst grappige metaforen en achtergrondinformatie. Voor de liefhebber duiken daarbij ook illustere namen op, zoals die van de excentrieke spelers Emile Mpenza en Johan Micoud bij zijn toenmalige clubs Schalke en Bordeaux. Zo serieus, rechtlijnig en vastberaden hoofdpersoon Marc Wilmots soms kan zijn, zo grappig, luchtig en vrijblijvend is de door De Backer geschreven biografie. Wilmots blijft een zwoeger en een vechter tot de laatste minuut, en het boek is lezenswaardig tot de laatste bladzijde.

Marc Wilmots kon tijdens het EK de vragen van de Nederlandse verslaggever Bert Maalderink niet echt waarderen:

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer