Het Boekenbal: De witte en zwarte bladzijden van Real Madrid

15 november 2015 | Erwin Meeks | Boekenbal

Waar begin je een boek over Real Madrid? Bij het begin, moet schrijver Eric Castien van het boek De Koninklijke gedacht hebben. Omwille van de originaliteit worden portretten van voetbalclubs vaak niet in chronologische volgorde geschreven, maar het verhaal van de oorsprong van Real Madrid is controversieel genoeg om de aandacht van de lezer te trekken. Juan Palacios wordt namelijk beschouwd als de man die in 1902 de voetbalclub Madrid Football Club oprichtte. Maar vanaf het prille begin ontpopt de club uit Madrid zich tot een club waar wel eens iets geks gebeurt. Ironisch genoeg wordt niet oprichter Palacios verkozen tot de eerste voorzitter, maar wel de Catalaanse (!) textielhandelaar Juan Padrós. Deze gebeurtenis is de opmaat voor de verdere inkleuring van de geschiedschrijving van De Koninklijke. Hoewel, inkleuring? De onberispelijke witte clubkleur van Los Blancos vormt de witte draad in het boek.

Van textielhandelaar tot een Koninklijke voetbalclub

Castien vermoedt dat de keuze voor Padrós als eerste voorzitter destijds al op economische motieven is gebaseerd. Hij dicht textielhandelaar Padrós in zijn boek namelijk een commercieel instinct toe, waar Real later groot mee zou worden. Samen met zijn broer Carlos is Juan Padrós verantwoordelijk voor de eerste daden van de Madrid Football Club. Dat doet nog steeds veel pijn in Catalonië, aangezien beide broers praktisch op de Ramblas zijn geboren (de bekende hoofd- en winkelstraat van de Catalaanse hoofdstad Barcelona). De mensen in Catalonië hebben een hekel aan het centrale gezag uit Madrid en strijden al decennia voor een onafhankelijke staat. Ze zien Catalonië als een apart land, dat niets te maken wil hebben met het Spanje dat decennia onder invloed heeft gestaan van het gecentraliseerde Franco-regime uit Madrid.

Zelfs in de eerste jaren van de twintigste eeuw worden de Padrós-broeders al als overgelopen fascisten gezien. Ondanks dat de latere fascistische leider Franco dan nog moet leren schrijven, hebben de inwoners van Catalonië al genoeg redenen om het gezag uit Madrid te wantrouwen, verafschuwen en vergelden. Castien beschrijft hoe de heren Padrós ongestoord doorgaan met het op de kaart zetten van Madrid FC. Vanuit hun ondernemersgeest organiseren zij een toernooi ter ere van de kroning van Alfonso XIII, waarmee de club in beeld komt bij het Spaanse koningshuis. Als gunst verleent koning Alfonso het predicaat ‘Koninklijk’ aan Madrid FC. De naam Madrid Football Club verandert in Real Madrid, en met het kroontje in het logo groeit het uit tot een voetbalclub die tot in de verste uithoeken van de wereld bekend is.

Witte, oranje en zwarte bladzijden

Na het gedetailleerde verslag van de opmerkelijke ontstaansgeschiedenis van de club, legt de auteur geduldig uit hoe Real Madrid zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld tot het roemruchte voetbalinstituut van vandaag de dag. Real Madrid van Di Stéfano tot Van Nistelrooy luidt de ondertitel van De Koninklijke: een boek waarin inderdaad alle (hoofdrol-)spelers uitgebreid aan bod komen. Als Nederlander besteedt Eric Castien in zijn boek natuurlijk extra aandacht aan de Nederlandse Real-trainers Leo Beenhakker en Guus Hiddink. Daarnaast ondersteunt een prachtig fotokatern het verhaal over de periode waarin veel Nederlandse spelers zoals Wesley Sneijder, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Rafael van der Vaart de club bevolkten. Zij voorzagen het wit van Madrid, met wisselend succes, van een oranje randje.

Het boek biedt tevens veel inzicht in hoe de omstreden Galácticos-projecten konden plaatsvinden, waarbij om marketing-redenen krankzinnig veel geld werd uitgegeven aan spelers zoals Zidane, Figo, Beckham, Owen en later ook Cristiano Ronaldo en Kaká. Bij de beschrijving van het regelmatig schimmige clubbeleid vervalt het verhaal noodzakelijkerwijs in de voor voetballiefhebbers bekende opsomming van machtsmisbruik, politieke intriges en idioterie. Dit wordt echter ruimschoots opgevangen door de passages in het boek over de neven en rivalen Ramón en Michel. Zij zijn tussen ‘de droge reproductie van de feiten’ door een welkome persoonlijke noot én maken duidelijk wat de club betekent voor de Spanjaarden. De belevenissen van deze twee heren maken dat het boek vlot wegleest als een echte roman.

Nee toch?, een voorwoord van Kluun

Net als je denkt dat Castien een redelijk perfect voetbalboek heeft geschreven, is daar het voorwoord van Kluun. Dat beide schrijvers vrienden zijn, is waarschijnlijk het eerste en enige argument waarom Kluun het boek mag inleiden. Het weinigzeggende voorwoord onthult totaal niet wat de binding is tussen de schrijver en het onderwerp. Kluun probeert wanhopig een paar keer grappig te zijn en de aandacht op zichzelf te vestigen, en geeft er vervolgens na twee pagina’s de brui aan. Dat is maar goed ook, want vervolgens begint Castien aan zijn boek dat hij met recht ook van een Koninklijk gouden kroontje mag voorzien. Het is met afstand het beste Nederlandstalige boek over Real Madrid dat er op de markt is.

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer