Het Boekenbal: Elf bloedrode shirtjes voor het bloeden

01 november 2015 | Erwin Meeks | Boekenbal

Tricolore truien, De Rode Duivels in elf shirtstories

Als de loting voor het EK 2016 heeft plaatsgevonden en de voetbalkoorts in zo’n beetje elk Europees land gestaag oploopt, zal het pas echt doordringen dat Nederland er dit keer niet bij is. In welke richting je het speelschema ook bekijkt, een reeks spannende EK-wedstrijden van Oranje zit er komende zomer niet in. De Nederlandse en ietwat chauvinistische voetbalfan heeft maar één schrale troost; één bloedkleurige pleister op de wond: de Rode Duivels. Het sympathieke Belgische nationale elftal kan de leemte misschien enigszins opvullen. Hoewel, sympathiek? Onze zuiderburen zullen het niet nalaten om nog een paar sneren uit te delen aan ‘die dikke nekken van Hollanders’, aangezien ze hun leedvermaak niet op kunnen nu ze de status van thuisblijver hebben overdragen aan Nederland.

Toch zullen de meeste Nederlanders nog altijd meer sympathie en betrokkenheid opbrengen voor de Belgen, dan voor bijvoorbeeld de Engelsen, Fransen, Spanjaarden of nog erger…Die Mannschaft. Voordat je echter onvoorbereid de transformatie ondergaat tot fan van de Rode Duivels, om je vervolgens rot te schrikken van het aantal bescheiden en beschaafde Belgische spelers, is het misschien goed om je even in te lezen. Dat hoeft echter niet persé met een boek over de moeilijke jeugd van Eden Hazard, het kindervakantiewerk van Kevin de Bruyne of over de groeispurt van Thibaut Courtois. De Belgische auteur Michaël Bellon verliet namelijk soms letterlijk de reeds bewandelde de paden en schreef een heel origineel boek over de Belgische voetbalcultuur, met als titel: Tricolore truien, De Rode Duivels in elf shirtstories.

Het verhaal achter de Belgische nationale voetbalkledingkast

Het boek van Bellon, gepubliceerd door uitgeverij De Bezige Bij, vertelt de geschiedenis van het Belgische interlandvoetbal van 1904 tot aan 2014. Dit dus zeer actuele boek bevat echter niet de gortdroge geschiedschrijving met een stoffige lawine aan feitjes, jaartallen en namen, die je wellicht op voorhand zou verwachten. Zoals de titel al een beetje aangeeft, staan namelijk de outfits van de Rode Duivels door de jaren heen centraal. Meer bepaald vertelt de schrijver het verhaal achter elf verschillende wedstrijdshirts. En alvast een weetje voor de aspirant België-supporters: de Belgen spreken ook wel van het ‘tricot’. Letterlijk vertaald vanuit het Frans refereert dit aan breiwerk, maar door de Vlaamse fans wordt hier het voetbalshirt of de complete voetbaluitrusting mee bedoeld.

De opzet van het boek valt te vergelijken met het vertellen van je eigen levensverhaal, terwijl je voor de kledingkast staat. Een oude spijkerbroek behoort wellicht toe aan de verbouwing van het huis en je zondagse pak ruikt nog steeds naar het gourmetfestijn van de laatste tien kerstavonden. In elk geval levert dat staand voor de kledingkast waarschijnlijk verrassende en bijzondere anekdotes op. Dat geldt dus net zo goed voor de collectie aan nationale voetbalshirts van België, waarin prachtige herinneringen schuilgaan, zich controversiële shirts bevinden en die soms nostalgische gevoelens oproept. Bellon weet er bij elke variant het fijne van én verklaart met veel geduld bepaalde keuzes, gebeurtenissen en betekenissen.

Een voetbalbedevaart en een open brief

Uiteraard moeten al deze details je wel interesseren. Vooral de eerste hoofdstukken kunnen voor de gemiddelde Nederlandse lezer nogal langdradig en ‘ver van mijn bed’ zijn. Hierin gaat Bellon bijvoorbeeld op voetbalbedevaart naar Chèvremont, waar hij in een kapel het laatst bewaarde shirt van de legendarische Belgische doelman Jean Nicolay terugvindt. Ja, dat is even iets anders dan Jasper Cillessen die in Voetbal International vertelt dat hij graag Playstation speelt. Ook schrijft de auteur een open brief aan de excentrieke voetbalbroers Herbert en Walter Potts, een verhaal dat zijn oorsprong heeft in de diepste spelonken van de Belgische voetbalgeschiedenis, nog ver voor de Tweede Wereldoorlog.

Fascinerende verhalen

Desondanks zou ik willen adviseren om als lezer even door te bijten, ook als dit Belgische literaire oogappeltje in het begin een beetje zuur is en moeilijk te schillen valt. De verhalen over een ex-Rode Duivel die een zeer kostbaar shirtje van Pelé weggaf voor een spreekbeurt, alsook de verhalen over een Nederlandse oliemagnaat wiens vrouw ooit een Duivel-shirt ontwierp, zijn namelijk stuk voor stuk fascinerend. Tot slot is het boek ook nog eens prachtig vormgegeven, met een hardcover-kaft en een fotokatern waarin alle beschreven shirts en outfits zijn opgenomen. Daardoor ligt de prijs van het boek rond de 22 euro, maar het vergeten van het Nederlandse EK-debacle: dat mag wel iets kosten. Tricolore Truien biedt de Nederlanders een doekje, of beter gezegd elf shirtjes, voor het bloeden.

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer