Het Boekenbal: Feyenoord heeft baat bij een kleine voetbalmaniak met grote dromen

15 april 2016 | Erwin Meeks | Boekenbal

Feyenoord lijkt na een diep dal de laatste weken zichzelf te hebben teruggevonden. Of misschien is dat nog teveel gezegd, maar in elk geval is er sprake van een stijgende lijn qua resultaten. Is dat de verdienste van Dick Advocaat, die sinds februari de geplaagde trainer Giovanni van Bronckhorst met raad en daad bijstaat? Wie zal het zeggen... Een feit blijft dat de Rotterdammers met de Hagenees als klankbord weer weten wat winnen is. Daarbij komt dat hij in zijn lange loopbaan niet voor het eerst, met zijn ervaring en voetbal-knowhow, voor een positieve ommekeer bij een voetbalclub zorgt. Vraag dat maar aan Maarten Meijer...

Wie is Maarten Meijer?, vraagt u zich nu wellicht af. Om het een beetje krom uit te drukken: Maarten Meijer is niet direct de meest bekende sportschrijver van Nederland. Een vermelding op Wikipedia is niet voor hem weggelegd, laat staan dat hij via een medium zoals Twitter of Facebook werkt aan zijn naamsbekendheid als auteur, maatschappijcriticus en voetbalcommentator. Nee, Meijer lijkt er bewust voor te kiezen om redelijk anoniem te blijven. Maar ondertussen heeft de in Zeist opgegroeide schrijver wel al diverse biografieën over vooraanstaande voetbaltrainers gepubliceerd. Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan de nalatenschap van het (succesvolle) Nederlandse trainersgilde. Eén van die biografieën is logischerwijs: Dick Advocaat, De grote droom van de Kleine Generaal. Dit boek geeft een bijzonder kijkje in de carrière en levensloop van deze eerste Nederlandse ereburger van St. Petersburg sinds 1866.

Grondige analyse van een succesvol exportproduct

Het is geen toeval dat Meijer een boek aan trainer Dick Advocaat heeft gewijd. Toegegeven: in de loop der jaren vloeiden er ook boeken over Louis van Gaal en Guus Hiddink uit zijn pen. Maar Dick Advocaat vertoont als Nederlands exportproduct veel gelijkenissen met de schrijver zelf. Waar Meijer namelijk lange tijd in Rusland en Korea woonde en hier les gaf in onder meer filosofie, ethiek en Engels, daar deed Advocaat in deze landen aan kennisoverdracht op voetbalgebied. Bovendien is de voetbaltrainer uit Den Haag net zo reislustig gebleken als het universitair en literair geschoolde talenwonder uit Zeist. Deze bagage heeft de schrijver in staat gesteld om de hoofdpersoon van zijn biografie te analyseren te doorgronden.

Dat doet Meijer dan ook met veel precisie. Het boek vertelt in chronologische volgorde over het jonge leven, de spelersloopbaan en de trainerscarrière van Advocaat. Het boek begint zodoende in het Haagse Transvaalkwartier, waar de letterlijk gezien ‘altijd klein gebleven’ Dickie zijn kinderjaren beleefde. Daarna komen al snel zijn jaren als coach aan bod, die hem langs clubs zoals PSV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach en Zenit Sint-Petersburg leidden. Elke periode kent zijn eigen verhaal, dat de ene keer geduldig door de hoofdpersoon zelf wordt verteld en de andere keer vanuit het objectieve oogpunt van de schrijver.

Een handleiding voor de coach

Al deze episodes, waarin vooral herinneringen en feiten worden opgehaald, zijn in het boek afgewisseld met hoofdstukken over de levens- en voetbalvisie van Advocaat. Het boek is daardoor zeer interessant voor lezers die zelf in het trainersvak zitten of in het algemeen interesse hebben in het helpen ontwikkelen van individuen of organisaties. Het is waarschijnlijk teveel gezegd dat het boek daarmee een handleiding vormt voor het leven, maar op zijn minst is het toch een handleiding voor het leven van een coach. Cruciale onderwerpen zoals de macht van de coach, eigenwijsheid, winnaarsmentaliteit, teamwork, communicatie en omgang met verschillende culturen worden door Advocaat van interessante commentaren voorzien. Het zijn precies deze onderwerpen die hij waarschijnlijk ook in zijn adviseur-rol bij Feyenoord zal aanstippen.

Geldbeluste voetbalmaniak of gevoelsmens?

De centrale boodschap is dat ambitie en doorzettingsvermogen het begin is van alles. Het gaat om de Kleine Generaal die grote dromen najaagt. Intrinsiek aan dit geschetste beeld is de overtuigende mededeling dat Advocaat helemaal niet zo’n verdedigende coach is, zoals men in Nederland vaak beweert. Op het veld laat hij de speelstijl afhangen van de beschikbare mogelijkheden, en daarbuiten is zijn tomeloze inzet en ambitie de beste raadgever voor dit Haagse voetbaldier. Deze vooruitstrevendheid hebben hem al zover gebracht, dat na zijn succes in Rusland zelfs president Vladimir Poetin het mobiele nummer van Advocaat op zijn Simkaart had staan. En bij Dick zelf staat daar waarschijnlijk nog eens 10 miljoen euro aan beltegoed bij.

Ondanks die financiële weelde, wordt in het boek duidelijk dat Dick Advocaat veel meer is dan alleen een op geldbeluste voetbalmaniak. Dit beeld schetsen Nederlandse media nog wel eens van hem, om de lachers op hun hand te krijgen. In de genuanceerde werkelijkheid is Advocaat echter een gevoelsmens, die bijvoorbeeld oprecht aangedaan was door de commotie na zijn ‘foute wissel’ op Euro 2004. Op dat toernooi verloor Nederland onnodig van Tsjechië na het naar de kant halen van uitblinker Arjen Robben. Dit soort ervaringen hebben hem er echter nooit van weerhouden om de voetbalwereld als trainer nog verder te ontdekken. Daarom bracht Maarten Meijer in 2013 een volledig geactualiseerde biografie uit over Advocaat, met daarin nog meer dromen die sinds de eerste druk in 2009 door de Kleine Generaal zijn nagejaagd.

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij maandelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer