Het Boekenbal: Luis Suárez als de grote ster van het EK

14 juni 2016 | Erwin Meeks | Boekenbal

Met het EK voetbal in Frankijk in volle gang, is het niet lang zoeken naar een geschikt onderwerp om een boek over te lezen. Kennis is macht, en dat geldt zeker bij het invullen van bijvoorbeeld een EK-pool of bij een verhitte discussie over de titelkansen van België. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar toch is het verleidelijk om de huidige EK-wedstrijden tijdens een voorbeschouwing in een historisch perspectief te plaatsen. Dan gaat het over landen die het ‘traditioneel moeilijk’ hebben in hun eerste poulewedstrijd (zoals Engeland), of over een land dat ‘van oudsher goed presteert op een groot toernooi’ (denk aan Turkije en Duitsland). Die opgedane ervaringen uit het verleden bieden dus wel degelijk waardevolle informatie voor de huidige voetbalpronostieken.

Luis Suárez: de sterspeler van het EK 1964

Wellicht is dat ook de reden geweest voor Zeger van Herwaarden om werk te maken van de geschiedschrijving van het Europees Kampioenschap. In zijn boek Voetbalkampioenen van Europa, de EK-historie van 1960- 2008 passeren twaalf EK-eindrondes de revue. Daarmee is dit min of meer een standaardwerk op het gebied van het EK-voetbal, zeker als men bedenkt dat het aantal Nederlandse boeken over dit onderwerp tot op heden beperkt is. Van Herwaarden verrichtte eerder al een dergelijk pionierswerk, door in het Oranje WK-boek alle WK-deelnames van het Nederlands elftal tot in detail te beschrijven en van statistische grondslagen te voorzien. Dat resulteerde toen in een vuistdik boek, dat je niet graag voorafgaand aan een vliegvakantie in je koffer stopt. Dan moet je namelijk gegarandeerd bijbetalen bij het inchecken van je bagage.

Bij het schrijven van het boek Voetbalkampioenen van Europa heeft de auteur zich wat dat betreft ingehouden: de historie van het EK heeft Van Herwaarden kunnen samenvatten in ongeveer 230 pagina’s. Ieder hoofdstuk beschrijft de gebeurtenissen op een bepaald Europees Kampioenschap, te beginnen bij de eerste editie van 1960. De schrijver probeert telkens een antwoord te geven op de centrale vraag: over welke onderscheidende eigenschappen beschikten de landenteams die de Europese titel hebben veroverd? Soms blijkt het antwoord te liggen bij de buitengewone voetbalkwaliteiten van een individualist, zoals Luis Suárez die Spanje in 1964 aan de EK-overwinning hielp. En nee, het gaat hier dus niet om die bijtgrage Uruguayaan, hoewel de naamgenoten toevalligerwijs ook allebei bij FC Barcelona furore maakten.

Veel feiten, weinig fantasie

Op andere momenten komt echter de kracht van het collectief, een doordacht tactisch strijdplan of ‘simpelweg’ het thuisvoordeel van het gastland als doorslaggevende factor naar voren. De schrijver probeert de kracht van de EK-winnaar te onderbouwen door heel veel feiten te benoemen, en door minutieuze wedstrijdverslagen in zijn verhaal te verwerken. Op sommige punten is het boek daardoor enigszins saai om te lezen. Met zijn feitelijke en nauwkeurige relaas laat Van Herwaarden weinig aan de fantasie over, en voegt hij ook weinig fantasie toe. Vanwege het belegen karakter van het onderwerp, zijn sommige constateringen (zeker voor de verknochte voetballiefhebber) nogal voor de hand liggend. Verwacht dus geen boek dat is doorspekt met spraakmakende quotes, vernieuwende inzichten of de huiveringwekkende onthulling van een dopingschandaal, waarmee het EK in een totaal nieuw perspectief wordt geplaatst.

Wie bovendien verwacht dat het boek het EK van 2008 nog behandelt, waarin Spanje voor het eerst sinds het Suárez-succes van 1964 weer de titel won, komt eveneens bedrogen uit. Het laatste hoofdstuk vormt namelijk ‘slechts’ een voorbeschouwing op de kansen van het Nederlands elftal tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Dit hoofdstuk is door Van Herwaarden in februari 2008 al op papier gezet. In het algemeen komt het Nederlands elftal overigens veel aan bod in het boek. Niet alleen vanwege de gedenkwaardige EK-winst in 1988, maar ook omdat de schrijver na afloop van ieder hoofdstuk een ‘Oranje-kader’ heeft toegevoegd. Daarin vertelt hij in het kort hoe Oranje het ervan afbracht in het betreffende toernooi.

Een verantwoord tussendoortje

Kortom: In Voetbalkampioenen van Europa komt een schat aan informatie voorbij over landen, sterspelers, wedstrijden én de prestaties van Oranje op de EK’s uit het verleden. Daarmee is het lezen van dit boek een heel verantwoord tussendoortje te midden van de wedstrijden van het huidige EK in Frankrijk. Alleen zal zelfs de geoefende lezer dit feitenrelaas regelmatig even aan de kant willen leggen. Daarmee is het dus eigenlijk een perfect boek om tijdens het EK te lezen, en een handig hulpmiddel bij het invullen van de eerstvolgende EK-pool. Bovendien kun je na het lezen van dit boek met droge ogen aan je vrienden vertellen dat Luis Suárez de grote ster was van het EK. Alleen de échte kenners zullen je direct gelijk geven.

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij maandelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer