Het Boekenbal: Maak kennis met sympathieke Belgen aan de top

15 juli 2015 | Erwin Meeks | Boekenbal

Er zijn tijden geweest dat het Nederlandse voetbaltalent toonaangevend was in de Europese topcompetities. De lichting met voetballers zoals Van Nistelrooy, Stam, Seedorf, Van Bronckhorst, Hasselbaink en Davids maakte het verschil bij internationale topclubs zoals FC Barcelona, AC Milan en Manchester United. Momenteel is de spoeling echter dun en tikken zelfs natuurtalenten zoals Van Persie en Sneijder niet (meer) de internationale top aan. Hoe anders is dat bij onze zuiderburen? In zijn boek Sympathy for the Devils, De Belgen in de Premier League kan voetbalkenner Raf Willems maar liefst tien unieke en persoonlijke portretten presenteren van toonaangevende Belgische voetballers in ‘het vlaggenschip’ van het Britse clubvoetbal, die bovendien nog een grote belofte in zich dragen.

Van jeugdveld tot jeugdheld

Waar komt die Belgische voetbalweelde vandaan? Deze intrigerende vraag moet ook Willems beziggehouden hebben én die heeft uiteindelijk geleid tot een verrassend mooi boek, dat zowel in de Belgische als in de Nederlandse media eigenlijk meer aandacht had verdiend. Komt het door het zogezegde hervormde Belgische jeugdbeleid? Of heeft Onze-Lieve-Heer in een dronken bui eind jaren tachtig per ongeluk een zwerm ooievaren met Rode Duivels-baby’s naar België gestuurd? Een sluitend en algemeen antwoord op die vraag komt er niet, zeker niet als het gaat om waarom deze helden van de Belgische jeugd zich juist in Engeland zo ontwikkelen.

Toch is het allerminst storend dat de portretten zich niet alleen toespitsen op de kwestie over waarom zoveel Rode Duivels Engelandvaarders blijken te zijn. Dit maakt de verhalen juist heel persoonlijk en compleet. Willems slaagt erin om van alle tien de spelers een totaalbeeld te schetsen en om hun levensverhaal op een boeiende manier op papier te zetten. De algemene conclusie die na het lezen van het boek kan worden getrokken, is dat alle aangehaalde spelers zeer uiteenlopende individuen zijn die op geheel eigen wijze de top hebben bereikt. Uiteraard zijn ze daarbij begeleid door ouders, jeugdtrainers, zaakwaarnemers en vrienden, die in het boek uitgebreid aan het woord komen. Uiteindelijk is echter het ‘aangeboren’ voetbaltalent en het pakket aan sport-specifieke karaktereigenschappen bepalend geweest voor ieders loopbaan.

Een fysiotherapeut die open deuren intrapt

Elke geanalyseerde speler, van ‘General’ Vincent Kompany tot ‘The Beast’ Christian Benteke, wordt na afloop van ieder hoofdstuk nog eens becommentarieerd door Lieven Maesschalck. Aan deze fysiotherapeut, die de spelers van dichtbij meemaakte als hoofd medische staf van de Belgische nationale ploeg, is duidelijk geen sprookjesschrijver verloren gegaan. De meningen van Maesschalck zijn zonder twijfel goed doordacht en onderbouwd, maar ook fantasieloos en zeer voorspelbaar. Zodra hij de toch al clichématige onderwerpen gaat bespreken aan de hand van stokpaardjes zoals basistechniek en winnaarsmentaliteit, zullen veel voetballiefhebber vanuit een soort allergische reactie willen doorbladeren. Maar oké, zo valt er op elk sportboek wel iets aan te merken. En bovendien: waar Belgen werken worden fouten gemaakt…om maar even met een kwinkslag aan te geven dat ook de Belgen de perfecte voetbalanalyse niet uitgevonden hebben.

Tien keer een aangename kennismaking

Ook van auteur Raf Willems hoeven geen kleurrijke woordspelingen of prikkelende statements verwacht te worden. Zijn schrijfstijl is duidelijk, correct en boeiend, maar verder is het aan de vele geïnterviewde personen om het boek met anekdotes, meningen en typeringen van de nodige opsmuk te voorzien. Aan de hand van hun bijdrages maakt de lezer op een aangename manier kennis met Mignolet, Kompany, Vermaelen, Vertonghen, Dembélé, Fellaini, Mirallas, Eden Hazard, Lukaku en Benteke. De oplettende lezer zal opmerken dat Nacer Chadli (Tottenham Hotspur) in deze lange lijst ontbreekt. Dit komt doordat het boek in 2013 is uitgebracht, toen Chadli nog net niet de oversteek naar Engeland had gemaakt. Desondanks is het boek voorlopig nog zeer actueel en zijn de profielschetsen redelijk duurzaam van aard.

Wie zijn kennis van de Franse taal een beetje wil bijspijkeren, kan het boek overigens ook in het Frans krijgen (niet ongebruikelijk in het meertalige België). Maar voor Nederlandse lezers is het waarschijnlijk aantrekkelijker om te weten dat het boek inhoudelijk ook ingaat op de tijd van Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen bij Ajax. Tevens komt de bijzondere keuze van Moussa Dembélé, om in zijn jonge jaren in Tilburg bij Willem II te gaan voetballen, aan bod. Op bepaalde punten zouden de analyses overigens wel wat kritischer mogen. Vermaelen maakte in zijn tijd bij Arsenal vanwege blessureleed bijvoorbeeld minder indruk dan wat het boek wil doen geloven. Maar wat maakt het uit? De sympathie voor de Duivels is er niet minder om.

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer