Het Boekenbal: Niemand zal moe worden van Kieft

01 mei 2015 | Pieter | Boekenbal

Auteur: Michel van Egmond
Uitgeverij: VI Boeken
Eerste druk: mei 2014

Niemand zal moe worden van Kieft

Veel iconen uit de sportwereld worden tijdens hun loopbaan al benaderd voor het uitbrengen van een biografie. In Nederland zijn er namelijk genoeg eerzuchtige (sport-)schrijvers die verlegen zitten om een onderwerp. Daarom was het opmerkelijk dat er tot voor kort nog geen biografie over Wim Kieft tussen de enorme stapels sportbiografieën in de boekhandels lag. Want als voetballer heeft Wim Kieft toch bepaald geen marginale rol in de Nederlandse voetbalgeschiedenis gespeeld. Toch gaf dat, bijna twintig jaar na het einde van Kieft zijn actieve voetbalcarrière, voor schrijver Michel van Egmond niet de doorslag om alsnog aan een portret van Kieft te beginnen. De echte reden was dat de blonde voetbalpersoonlijkheid als onderwerp overeen bleek te komen met een flesje Actimel: Er zit meer in dan je denkt! Bij Actimel gaat het echter om een afgezaagde slogan van de marketingafdeling, maar bij Kieft is die stelling aantoonbaar de waarheid gebleken…

Het dubbelleven van een verslaafde

De voormalige spits van onder meer Ajax, PSV en het Nederlands elftal moet vriend en vijand hebben verbaasd met de onthulling dat hij eigenlijk al sinds zijn jaren als voetballer verslaafd is aan cocaïne en drank. De openbaring van zijn jarenlange geheim en de bittere strijd tegen zijn verslaving, waren meer dan ooit een reden voor dit boek, waarin duidelijk wordt hoe Kieft heeft geworsteld met de prestatiedruk en met zichzelf. Hij leek het als oud-voetballer allemaal zo goed voor elkaar te hebben, als hij als analist weer eens aanschoof bij een uitzending van Voetbal International. Hij zei zinnige dingen over de wedstrijden, vaak met een kritische blik naar het gedrag van voetballers en trainers, steevast gevolgd door zijn bekende oneliner: “ik word daar zo moe van…”.

Moe van zichzelf, moe van anderen

In werkelijkheid werd Kieft echter al die jaren vooral moe van zichzelf, van zijn eigen onrust, onzekerheid en zijn problemen met prestatiedruk en aandacht. Hij vertelt openhartig over hoe hij in zijn beginjaren bij Ajax het clublogo op zijn sporttas in de tram angstvallig probeerde te bedekken, zodat niemand hem zou herkennen als een talent van Ajax. Dat is, behalve misschien voor een Feyenoord-fan, moeilijk voor te stellen. Hij schaamde zich voor de ‘borst-vooruit-cultuur’ waar hij bij Ajax in mee moest, en werd toen al soms ontzettend moe van de arrogante houding van Cruijff en andere Amsterdamse jochies met veel bravoure. Kieft deed liever in de luwte waar hij goed in was: het maken van doelpunten, en dan vooral met het hoofd.

Gewone jongen met een complex leven

Het boek toont op een knappe manier aan hoe schrijnend de situatie en problemen van Kieft regelmatig zijn geweest, en welke impact die hebben gehad op zijn privéleven en zijn geliefden. Via zijn (vooral vanwege zijn verslaving) weerbarstige karakter, emoties en gevoelens, wordt duidelijk hoe zijn probleem zich in zijn dagelijks leven heeft gemanifesteerd. Hij werd bewonderd omdat hij zo’n gewone jongen leek die niet de beroerd was om in de trein in de tweede klas te zitten, op weg naar een uitzending van VI. De waarheid is dat hij niet eens het kaartje voor de 2e klas had kunnen betalen, laat staan dat hij zich een eerste klas-kaartje of een auto had kunnen permitteren. Toch blijkt Kieft in het boek oprecht een gewone jongen die nooit in de eerste klas zou plaatsnemen omdat hij zich verheven voelt, maar slechts om aan de keurende blikken van anderen te ontsnappen.

Eindelijk een open boek

Aan de hand van fragmenten uit het verslavingsdagboek van Kieft heeft Van Egmond een toegankelijk boek geschreven over een teruggetrokken persoonlijkheid, die bijna twintig jaar lang een groot geheim met zich meedroeg. Dankzij de vlotte pen van Van Egmond en de moed en bereidwilligheid van Kieft, ligt er tussen alle sportbiografieën in de plaatselijke boekhandel nu ook een boek over de man die Nederland naar de halve finale van het EK 1988 kopte. De hoofdpersoon zelf wordt regelmatig overal moe van, maar de onthullingen, biografische feitjes, hersenspinsels en overdenkingen maken de lezer klaarwakker. Na jarenlang te leven met prestatiedruk, onzekerheid en angst durft Wim Kieft zich eindelijk letterlijk te presenteren als een open boek. En dat heeft Kieft zichtbaar goed gedaan, net als zijn ontelbare meditatie-sessies en bijeenkomsten bij de Narcotics Anonymous zelfhelpgroep.

Noot: Kieft won in 2014 de NS Publieksprijs (sindsdien reist Wim Kieft weer legaal met de trein) en werd recent verkozen tot Sportboek van het jaar.

Bekijk op bol.com

Erwin Meeks

Erwin Meeks is eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer