Het Boekenbal: Schokkend verhaal over Blatter’s FIFA Maffia

27 mei 2015 | Erwin Meeks | Boekenbal

Sepp Blatter is een topcrimineel en zijn Wereldvoetbalbond FIFA is een organisatie die nog corrupter is dan de Italiaanse Maffia. Zoveel wordt duidelijk in het boek FIFA Maffia, geschreven door de Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner. Al meer dan twintig jaar is Kistner kind aan huis bij de Wereldvoetbalbond. Hij is echter wel het soort kind dat volledig ongewenst is binnen de FIFA-familie, zoals voorzitter Blatter zijn organisatie regelmatig omschrijft. Dankzij zijn diepgravend onderzoek, vaste aanwezigheid bij alle openbare bijeenkomsten en zijn goede netwerk is Kistner veel meer te weten gekomen over de FIFA dan de hoge heren van deze grootste sportfederatie ter wereld lief is. In zijn boek worden de vele vetes, intriges, schandalen, omkopingen, intimidaties en machtsspelletjes onthuld, die zich onder leiding van Blatter (nog steeds) afspelen over de rug van de voetbalsport.

Een ingewikkelde geschiedenis

De geschiedenis van de FIFA is een ingewikkelde geschiedenis. Tot 1974 was de Fédération Internationale de Football Asssocation nochtans een Gentlemen’s Club, zoals Kistner het in zijn boek beschrijft. Sinds de oprichting in 1904 wordt door verstandige en ambitieuze beleidsbepalers gewerkt aan de ontwikkeling van de wereldwijde voetbalsport. Dat streven wordt echter volledig overschaduwd wanneer in 1974 João Havelange de integere Engelsman Stanley Rous als hoogste baas binnen de FIFA opvolgt. Havelange regeert het wereldwijde voetbal met ijzeren vuist in een tijd dat de geldbedragen in het voetbal exploderen vanwege de uiterst waardevolle opkomst van marketing- en televisierechten. ‘Voetbalpeetvader’ Havelange leert zichzelf, en later zijn leerling Blatter, hoe hij dit grote geld zoveel mogelijk in zijn eigen zakken én in de zakken van zijn vrienden kan laten verdwijnen. Met hun hebzucht, schimmige zakenrelaties en schijnheiligheid besmeuren Havelange en Blatter de geschiedenis van de ooit zo keurige en christelijk geïnspireerde FIFA. Zij zorgen er tevens voor dat schrijver Kistner er zijn handen vol aan heeft om alle dubieuze verbanden, smerige deals en corrupte praktijken uit de afgelopen veertig jaar begrijpelijk te maken voor de lezer.

Misdaad als rode draad

Achter in het boek is een verklarende namenlijst opgenomen met daarin alle hoofdpersonen en nevenfiguren uit het boek, inclusief een toelichting qua hun functie of rol. Dat is hoog nodig ook, want zelfs voor een ervaren en zeer geconcentreerde lezer is het soms moeilijk om bij te houden wie welke belangen heeft. Het boek beschrijft zeer gedetailleerd hoe Adi Dassler met zijn merk Adidas marketing in het voetbal introduceert, hoe er door Havelange en Blatter geld wordt weggesluisd naar bedrijfjes van vrienden en familie, hoe de verkiezingen telkens worden gemanipuleerd, hoe partners en sponsoren worden opgelicht, hoe Qatar en Rusland de WK-organisatie ‘kochten’ en nóg zoveel meer. Als lezer ben je af en toe duizelig van alle gebeurtenissen, betrokkenen, feiten en wetenswaardigheden die in het boek naar voren komen. Kistner zelf trekt niet altijd conclusies, maar laat dit over aan de lezer op basis van de observaties die de schrijver doet (soms noodzakelijk bij gebrek aan harde bewijzen). Hoe het verhaal ook loopt, de misdadige kant van de FIFA is telkens de rode draad.

Dit boek moet gelezen en besproken worden

Eén recensie is eigenlijk veel te kort om te beargumenteren hoe schokkend, verbazingwekkend, urgent, explosief, provocerend en onrustwekkend dit boek is. Hoewel haast elke voetbalvolger allang vermoedt hoezeer het zaakje van Blatter en zijn vriendjes stinkt, is het toch van groot belang dat veel mensen de precieze gang van zaken achter de geblindeerde schermen van de FIFA leren kennen. De Zwitserse FIFA-voorzitter blijkt niet alleen een seniele oude gek, maar een gevaarlijke crimineel die elk gevoel voor realiteit, eerlijkheid, openheid en fatsoen is kwijtgeraakt óf nooit heeft gehad. Ik hoop daarom van harte dat Michael van Praag, die zich uiteindelijk terugtrok als uitdager van Blatter in de komende FIFA-verkiezingen, dit boek alsnog op zijn nachtkastje legt en er elke avond een stukje uit voorleest aan zijn vrouw.

Blatter als kind van de rekening

Vele journalisten, onderzoeksbureaus, openbaar ministeries én de FBI doen al jarenlang onderzoek naar de FIFA in het algemeen en Blatter in het bijzonder. Tot op heden weet die laatste steeds de mazen in de wet te vinden, mede doordat de FIFA juridisch gezien als vereniging in het lekke Zwitserse rechtssysteem vrijwel volledig haar eigen regels mag maken. Hoe meer (invloedrijke) mensen zich echter laten informeren over de smerige praktijken van deze Voetbal Maffia, hoe moeilijker het voor Blatter en de zijnen wordt om het voetbal op deze manier te blijven regeren. Er komt een dag dat Kistner niet langer het ongewenste kind van de FIFA-familie zal zijn, maar dat Blatter zelf het kind van de rekening is.

Noot 1: Vandaag, op woensdag 27 mei 2015, zijn naar aanleiding van de vele beschuldigingen en de daarop volgende onderzoeken door de FBI zeker acht FIFA-officials opgepakt. De zaak 'FIFA Maffia' lijkt actueler dan ooit en het is maar de vraag of de positie van Sepp Blatter én de toewijzing van het WK 2018 en WK 2022 nog langer houdbaar is.

Noot 2: Al de hierboven gedane uitspraken en conclusies zijn gebaseerd op de informatie en toespelingen in het boek Voetbal Maffia van Thomas Kistner, derde druk, januari 2013.

Noot 3: FIFA Maffia werd gekozen als beste voetbalboek door de Deutscher Fußball-Kulturpreis 2012. Schrijver Thomas Kistner ontving hiervoor verschillende prestigieuze journalistieke prijzen.

Bekijk op bol.com

Erwin Meeks
Erwin Meeks is eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Laatste reacties

Ik hoop dat ze Blatter en zijn vriendjes nu eindelijk eens voorgoed kunnen verbannen van alles wat met voetbal te maken heeft.

Achterbakse Blatter maakt het voetbal kapot