Het Boekenbal: Terug naar voetbalsprookjes op clubniveau

14 juli 2016 | Erwin Meeks | Boekenbal

Of het EK in Frankrijk voetballend gezien nu leuk was of tegenviel, daarover verschillen de meningen nogal. Velen hebben genoten van de verrassende prestaties van IJsland, Wales en ook Portugal. Anderen wijzen echter naar topspelers die niet uit de verf kwamen (Zlatan Ibrahimović, Harry Kane, Thomas Müller) en wedstrijden die niet om aan te gluren waren. Het dieptepunt wat dat betreft was de wedstrijd tussen Kroatië en Portugal, die bezig leken aan een wedstrijdje breien voor gevorderden. Wat je er ook van vindt, uiteindelijk hebben de vier weken landenvoetbal menig voetballiefhebber toch weer van de straat gehouden. Of juist niet, zoals in het geval van Wales en IJsland, waar door de voetbalmirakels hele gemeenschappen juichend de straat op gingen. En in Noord-Ierland is Will Griggs still on fire.

Terug naar voetbalsprookjes op clubniveau

En volgt dan nu het zwarte gat? Nee helemaal niet, want tegenwoordig wordt er écht het hele jaar door gevoetbald. Terwijl de clubs uit de Nederlandse Eredivisie gaan ‘pezen in de provincie’ is zelfs de Champions League alweer begonnen. Maar je hoeft niet bang te zijn dat je in een vlaag van voetbalverstandsverbijstering een topaffiche tussen FC Barcelona en Bayern München hebt gemist. Het ging namelijk om de allereerste voorronde van het nieuwe Champions League-seizoen, waarin krakers van een heel andere orde werden afgewerkt. Over twee wedstrijden veegde The New Saint (toevalligerwijs een club uit Wales) met een totaalstand van 5-1 de vloer aan met Tre Penne uit San Marino. En Alashkert FC uit Armenië was met 3-0 te sterk voor Santa Coloma uit Andorra. De livestreams waren niet aan te slepen…

We kunnen er wel lacherig over doen, maar toch zijn er in het verleden clubs geweest die zich vanaf een achteraf-veldje omhoog knokten op de Europese voetballadder, en die nog steeds in de geschiedenisboeken staan als Europese succesclubs. In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat dergelijk verrassingen vanwege de invloed van het grote geld nu minder voorkomen dan decennia geleden, toen Nottingham Forest, Aston Villa, Stade de Reims en AC Torino zich nestelden tussen de gevestigde orde. Over deze Europese topclubs uit het verleden, aangevuld met de bekende namen zoals Real Madrid, Manchester United en Arsenal, schreef de Belgische auteur Raf Willems een prachtig boek. In Europese topclubs, Meer dan een spel vertelt hij het grote verhaal van de 35 beste Europese voetbalclubs uit de historie.

Zoektocht naar het ‘grote verhaal’ van voetbalmetropolen

In het boek, mooi uitgevoerd op glanzend papier en met schitterende zwart-wit foto’s, komen 21 Europacup en Champions League-winnaars aan bod, aangevuld met veertien andere clubs die Willems ‘de klassieke grootheden’ noemt. De auteur vertelt per topclub ‘het grote verhaal’, dat verder gaat dan het opnoemen van feitjes en legendarische spelers of trainers. Willems analyseert elke club tegen het licht van de sociale achtergrond en regio, staat stil bij de tijdsgeest, gaat op zoek naar de identiteit en uniciteit en geeft een persoonlijke kijk op de voetbalmetropolen die de revue passeren, van Rome, Belgrado, Milaan tot in Rotterdam.

Raf Willems is een voetballiefhebber bij wie de sociale functie van het voetbal voorop staat, en die iedere voetbalprestatie en elk voetbalbolwerk in een bredere context ziet. Of zoals de flaptekst van zijn boek het omschrijft: “Hij kant zich scherp tegen de gedachte van ‘voetbal is oorlog’ en houdt een stevig pleidooi ten voordele van voetbal, solidariteit en ambiance.” Deze instelling sijpelt door alle pagina’s van zijn boek, dat zeer de moeite waard is voor iedereen die meer wil weten van het ‘racistische’ Leeds United, het sociaaldemocratische Borussia Dortmund en de religieuze invloeden bij Celtic Glasgow.

Zware kost voor in de handbagage

Wie het boek mee op vakantie neemt, moet er wel rekening mee houden dat het boek behoorlijk zwaar weegt in bijvoorbeeld de handbagage, vanwege de bijna 500 glanzende pagina’s aan informatie. Ook figuurlijk gezien is het zware kost, omdat Willems de literaire termen niet schuwt. Deze schrijfstijl zorgt ervoor dat het een boek is waar je de aandacht bij moet hebben, of dat je het best in 35 etappes kunt lezen: een hoofdstuk per keer. Desondanks is het een prima naslagwerk om helemaal in de stemming te komen voor het nieuwe Champions League-seizoen. En dat is toch wel fijn, na een EK waarop IJsland en Wales de smaakmakers waren.

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer