Het Boekenbal: Wel vermakelijk, maar weinig inhoud

15 januari 2016 | Erwin Meeks | Boekenbal

Welk boek was in 2013 het voetbalboek van het jaar? Grote kans dat de gemiddelde lezer het antwoord op die vraag schuldig moet blijven, omdat men niet weet welke opties er precies waren. Misschien dat schrijver Wim de Bock daarom ervoor koos om dit predicaat maar gewoon eigenhandig aan zijn boek te hangen, zodat daar later geen misverstanden over kunnen bestaan. Het staat als volgt aangekondigd op de achterkant van zijn boek: ‘Drie Nederlanders over het verleden en heden van het Belgisch voetbal: Dat knettert!’ En even verderop staat: ‘Goed voor het voetbalboek van het jaar!’. In welke context deze teksten ook bedoeld mogen zijn, ze scheppen in elk geval hoge verwachtingen. Verwachtingen die niet echt worden waargemaakt...

Drie mannen die auwehoeren over voetbal

De beloofde drie Nederlanders die praten over het verleden en heden van het Belgische voetbal zijn Henk Houwaart, Aad de Mos en Jan Boskamp. De achternamen van deze drie ‘tenoren’, zoals de schrijver ze omschrijft, vormen ook direct de titel van het boek. Dat is op zich niet onlogisch, omdat deze heren praktische het hele boek aan het woord zijn. Toch is deze titel weinig fantasierijk en tevens moeilijk herkenbaar voor wie op zoek is naar een analyse van het Belgische voetbal. De ondertitel ‘Hollanders in het Belgische voetbal’ schept echter al wat meer duidelijkheid. Ook het concept van het boek is niet moeilijk te doorgronden.

Dit concept heeft veel gelijkenissen met wat de heren van Voetbal Inside al jaren iedere maandag- en vrijdagavond met succes op televisie doen. Samen gezellig en eindeloos auwehoeren over voetbal en reageren op onderwerpen die door de presentator, of in dit geval schrijver De Bock, worden aangegeven. Uiteraard zijn de ‘voetbaldieren’ Houwaart, De Mos en Boskamp prima in staat om de voorzetjes met gevoel en goede argumenten in te koppen, maar ‘knetteren’ doet het niet echt. Bij een doorsnee gezin aan de keukentafel ‘knettert’ de discussie over de vakantieplannen meer, dan deze veelgehoorde meningen en stokpaardjes over voetbal, die door Wim de Bock wel zorgvuldig zijn genoteerd.

Sterke (voorspelbare) verhalen

De opzet van het boek maakt dat het overkomt als één lang interview waarin de lezer kennismaakt met de voetbalvisies van Houwaart, De Mos en Boskamp. In het eerste hoofdstuk worden de lange, rijke en Belgisch-getinte carrières van de drie hoofdpersonen kort maar krachtig beschreven. Voor De Mos betekent dit dat er herinneringen worden opgehaald aan hoe hij als trainer KV Mechelen naar de winst van de Europa Cup II loodste in 1988, en hoe hij in 1990 met RSC Anderlecht de finale haalde in dat toernooi. Houwaart is op zijn beurt een grootheid in België vanwege vooral zijn succesvolle periodes als voetballer en trainer bij Club Brugge. Boskamp springt eruit als de man die zo’n beetje het hele Belgische voetbal van binnen en van buiten kent. Hij trainde onder meer Standard Luik, Racing Genk en RSC Anderlecht.

Voor schrijver De Bock is dus voldoende kennis aanwezig om over allerlei kwesties in en rondom het Belgische en Nederlandse voetbal een mening uit te lokken. Af en toe komt er een sterk verhaal uit de oude doos naar boven, maar verder zijn de wetenswaardigheden die worden verteld redelijk afgezaagd en voorspelbaar. Boskamp heeft aan de stamtafel van Voetbal Inside meer dan eens laten merken dat hij groot fan is van de nieuwe generatie ‘Rode Duivels’, inclusief sterspeler Eden Hazard. Dus voor die informatie hoeven de persen niet gestopt te worden; iets wat ook geldt voor de krantenartikelen (in veelal oud-Nederlands) die de schrijver voor het laatste hoofdstuk ter opvulling uit het archief heeft gehaald.

Wel vermakelijk, maar niet goed

Ondanks dat het boek inhoudelijk niet altijd evenveel voorstelt, voldoet het wel aan het concept van ‘lekker lullen over voetbal’. Op een luchtige en toegankelijke manier wordt de ontwikkeling van het Belgische voetbal besproken door de bril van de drie Hollanders. Duidelijk wordt dat vroeger grote namen zoals Rob Rensenbrink en Jan Ceulemans in België bleven spelen dankzij de ‘extraatjes’ die in het zwart werden uitbetaald, terwijl momenteel de spelersmarkt in België net als in Nederland behoorlijk verziekt is. Daarnaast passeren de beste voetballers uit de geschiedenis van de Belgische competitie de revue en doet Aad de Mos een dappere poging om schrijver De Bock van zijn Belgische minderwaardigheidscomplex af te helpen. Al met al dus een vermakelijk boek, maar zeker niet het voetbalboek van het jaar. De Belgen gaan in tegenstelling tot het Nederlands elftal overigens wel naar het EK in Frankrijk. Dat dan weer wel...

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt daarnaast als (voetbal-)schrijver en eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij tweewekelijks nieuwe of opmerkelijke boeken over of uit de voetbalwereld. De beelden op VoetbalTube zeggen vaak meer dan duizend woorden, maar voetbalboeken kijken op hun beurt weer verder dan het beeld.

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer