'Kopt binnen': En dan wint Groningen de beker

06 mei 2015 | StefanS | .... kopt binnen

En dan wint Groningen de beker.

De Grote Markt is inmiddels verlaten. Met mijn wreef schop ik wat platgetrapte plastieken bekers weg. Restanten bierplezier. Ergens in de hoek van de markt zijn gemeentewerknemers bezig met afval te prikken. Het is pas enkele uren geleden dat er op deze locatie doormiddel van gestamp, gehos en luidkeelse zang een historisch moment werd onderstreept. FC Groningen won de beker.

Dit is anders dan juichen voor een crematie: dit is euforie die gepast is. Nog nooit eerder vertoont. Met een trainer met minder charisma dan Philip Cocu is het Groningen dan toch gelukt. Wat maakt een trainer goed? Zijn het puur managementkwaliteiten gepaard met de voetbalvisie of is het simpel de juiste man op de juiste plaats? Ik zie in Van Looi niet echt een man die met een zwart tandenborstel snorretje voor een groep met wijdbeense passen even rond führert wat de komende aanvalstactiek is. Van Looi is het type man dat een half om half bij de slager bestelt en één ons kalkoensfilet krijgt, zijn aanwinst naar huis sleept, zijn vrouw en hoofdzakelijk zichzelf teleurstelt omdat hij faalde in het voor zichzelf opkomen.

Toch was van Looi de held. De winnaar van een steunkousenfinale want laten we eerlijk zijn, voor de neutrale toeschouwer was de wedstrijd als een striptease van Patricia Paay in het volle daglicht: we willen het niet zien, maar toch gluur je tussen de gespreide vingers voor de ogen door, nieuwsgierig hoe het eruit dan echt uitziet. Met het schaamrood op de kaken keken we 45 minuten toe hoe een bakker nadacht hoe hij zijn deeg ging kneden: zo spannend was het.

Pas in de tweede helft kwam het deeg wat los. Een strijd die twee kanten opging. De een probeerde het met een kieteldood, de ander met een waterdruppelmartelgang. Tergend langzaam trok de tijd aan me voorbij. Tussendoor twijfelde ik of ik het gas wel had uitgedaan, of mijn telefoon wel op de lader lag en of K3’s Josje nou wel of niet te doen is. ‘Bij twijfel altijd doen’ zei de filosoof Gert Jan Verbeek ooit tegen mij. En tijdens de twijfel of ik twijfelde, besliste Albert Rusnak de wedstrijd.

Historie schrijven voor een club waar je minder dan zes maanden voor speelt. Voor een club die het vangnet spant en je harde val van een topclub (Manchester City) naar de trots van het Noorden opvangt. Dan is de beker winnen als een Oscar krijgen voor een Loden Leeuw. Toch was Rusnak ‘ongelooflijk blij’ en dat toont karakter voor een 21-jarig schoffie. Dan zal ik het maar even door de vingers zien dat je alle camera’s op je laat richten terwijl je een kapsel hebt als een toefje op een Bonbonbloc.

Het voorkabbelvoetbal was in schril contrast met de randzaken die bekerwedstrijd toch wat glans gaf. De Groningse boeren die met de tractor naar de Kuip reden, manager Nijland die vertelde op de koffie te zijn geweest bij zijn goede vriend Ron Jans, volwassen mannen met een PEC Zwolle-logo op het gezicht geschilderd dat volledig doorlopen was door de tranen die erover biggelden. Tranen van een droom die uit elkaar spatte. De hoop, verwachting en verlangen dat uit een traanklier wordt gepest door de teleurstelling van een wedstrijd.

En slechts tientallen meters verderop, slechts gescheiden door een enkele centimeters hufterproof plexiglas. Diezelfde zoute traan uit dezelfde traanklier. Diezelfde hoop, verwachting en verlangen dat naar buiten wordt geperst maar in dit geval door euforie. Het verschil? De club waar je hart ligt. En niet alleen op de tribune. Ook op het veld zag ik dezelfde tranen. Echter werden deze van elkaar gescheiden door het shirt dat op de schouders hing. De één huilde met een donkerblauw met groen shirt, en de ander een blauw-wit gestreepte. Voor degene die altijd zitten te zaniken dat voetballers het alleen maar voor het geld doen werd daar het tegendeel bewezen. En dan toch vielen de tranen in het niets door het contrast dat geschept werd door de vijf woorden witte woorden op de zwarte reclameborden op de achtergrond.

Nederland helpt Nepal Giro 555.

Vieren Grote Markt:

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer