'Kopt binnen': Karim RekkkiKIEK Karim Rekik

29 april 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Het dondert al een week in mijn hoofd. Aspirines slik ik als dummies, voedsel slaat mijn smaakpapillen over, de lucht heeft zijn kleur verloren, de zon geeft geen warmte meer af en het bier is momenteel als een vrijpartij op een opblaaskrokodil: het komt verdomt dicht in de buurt van water. Elke vezel in mijn lichaam probeert te begrijpen wat er vorige week is gebeurd. Het laat me niet los. Mijn vrienden zijn net zoals ik bevangen door het virus en papegaaien de lokroep over drukke straten. Natuurlijk kijken mensen om, alleen de bedenker van de kreet is zover aan alle schaamte voorbij dat het allemaal niet meer uitmaakt.

De verjaardag van Prins Pils was een uitstekende gelegenheid om medebesmetters te ontmoeten –zo bleek. Met een oranje shirt aan, een lauw gerstenat in een slappe plastik beker in de ene- en een peukie in de andere was er maar één malloot nodig die boven al het feestgeruis hoefde te schreeuwen: ‘Karim Rekik KIEK! Karim Rekik,’ en het gehele plein haakte aan. Zelf vierde ik Koningsdag in onze hoofdstad en stond met stijgende verbazing te luisteren naar een vol Amsterdams plein dat een speler van de rivaliserende partij bezong die nota bene een week daarvoor Ajax van de landskampioentroon wierp.

Het is zieligheid ten top. Van welke kant? Maak een keuze. Wat mij in ieder geval stoorde was het totale gebrek aan zelfspot. Met een kop als een neanderthaler en een blik alsof hij een diepte interview geeft aan de VIVA zingt Karim over zichzelf. Het publiek was zo te zien nogal verbouwereerd, kende het nummer ook niet en had tot dat moment ook nog nooit eraan gedacht om over Rekik te zingen. Ze deden het uiteindelijk mondjesmaat vanuit dezelfde emoties als passagiers die klappen nadat een piloot een vliegtuig veilig heeft geland: Je doet gewoon je werk maar zo stuntelig dat we f*cking blij dat we niet zijn gecrasht.

Zo lekker om gewoon de kans te grijpen en een zelfbedachte chanson aan je discipelen te geven. De blik van de Rekik zei voldoende: juichen of anders haat ik je. Het nummer is universeel: het kan zowel door vriend als vijand bezongen worden. ‘Karim Rekik KIK! Karim Rekik,’ bezongen door PSV-fans verhoogt de cultstatus van de man uit 1994. ‘Karim Rekik KIK! Karim Rekik,’ bezongen door tegenstanders is doordruipt van het soort cynisme dat juicht voor de vingers van een vuurwerkslachtoffer: alle drie daarvan.

PSV moet nog tegen Heracles en ADO, en ik hoop dat volle stadions Karim Rekik bewieroken zoals hij graag bewierookt wil worden. Laat ze maar losgaan en laat maar daarvan schrikken. Zoals ik van Karim’s zelfbevlekking geschrokken ben. Gelukkig was ik niet de enige. Hoofdsponsor Philips besloot na het zien van de beelden direct de bedrijfsnaam van het shirt te halen. ‘Dit soort halfgaren gaan wij niet meer sponsoren,’ zal opperhoofd gloeilamp wel gedacht hebben.

Waar PSV zijn hoofdsponsor verliest verlengt Bayern München juist het contract met Adidas voor maarliefst 900 miljoen. Hallo? Zijn we daar nog? 900 miljoen, voor drie strepen op je shirt. Dat is nog peanuts vergeleken met Manchester United dat bijna één miljard krijgt om Adidas op het shirt te laten drukken. Voetbal is een weerspiegeling van de maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld. De rijken worden rijker en de armen worden armer. Grote clubs krijgen grotere sponsor, harken het merendeel van de tv-gelden binnen en zo wordt het gat met andere clubs alsmaar groter.

En zo werkt het in de wereld. Als uitkeringtrekker moet je tandarts, een bezoek aan een restaurant, kleren, telefoon en een auto zelf betalen. Zodra je rijk en bekend bent krijg je sponsorkleding, een gratis maaltijd zodra je even een selfie in een restaurant maakt, gratis tanden brug of beugel, een nieuwe telefoon of auto. Net als de wereld ben ik langzaam aan het doordraaien. Geef mij een zilveren schaal, een sjaal en een handjevol beschonken boeren op een plein. Ik pak die microfoon, tuur mijn publiek langdurig aan en geef ze een eigen bedacht liedje in falsetto. En mag het publiek toch ergens een beetje angstig worden is daar geen enkele reden toe want Bruma zal erbij zijn.

Rekik en Bruma zingen lekker over jezelf:


Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
10 voetbalvragen aan een blonde stoot
Knuffelkoning Cocu: ‘PSV zou weleens kampioen kunnen worden.’
- Het mysterie van fanhysterie
De staart van Palacio
In naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer