De Haan terug op het nest

21 oktober 2015 | StefanS | .... kopt binnen

De Haan terug op het nest

Us Foppe is back. De geboren Lippenhuizenaar moet als blauwhelm fungeren om de ruziënde kampen in het bestuur van Heerenveen tot bedaren te brengen. Leuk natuurlijk, nostalgie en zo maar de enige prangende vraag die naar boven komt borrelen is: HOE? Hoe in godsnaam moet een zachtaardige goedzak een bataljon aan machtbelustende haantjes uit de ren koekeloeren? Staat Foppe met een pompeblêden muts op aan de poort dagelijks Fryske dúmpkes uit te delen? Er is meer voor nodig want het rammelt eigenlijk sinds zijn vertrek al aan alle kanten bij De Superfriezen. Mest heeft de ventilator geraakt en de Friese wonderdokter moet zowel op het veld als achter de coulissen een gedegen basisopstelling neerzetten om het degradatiespook te verdrijven.

Niet stilgezeten
Foppe heeft bewezen dat hij als geen ander het roer 180 graden kan omdraaien. Waar hij met een koevoet en een tros aambeien niet van de bank bij ’t fean was weg te trekken (met 500+ wedstrijden de langst zittende trainer in de Eredivisie), daar deed hij na zijn vertrek het tegenovergestelde. In zeven jaar tijd nam hij de knapzak op de schouder en verdeelde zijn coachende ervaring onder de jeugd van Oranje, Indonesië, Ajax Cape Town en uiteindelijk werd hij de bekroonde opperhoofd/bondscoach van Tuvalu. Ik snap dat dit laatste klinkt als een derdehands badslippermerk, maar de oplettende lezer weet dat dit een eilandengroep vlakbij Fiji is. Nou, zoals u ziet een ver van mijn bed show vanaf zijn woonadres in het Friese Nes.

Tussen het reizen door verkoopt Foppe boeken, is hij te boeken als spreker (vraag gerust eens een offerte aan), is hij adviseur voor de Orlando Pirates, stichter van het Foppefonds, klopgeest in Harry Potter, heeft hij zijn eigen verzekeringsmaatschappij en visueel communicatiebureau en bovendien verhuurt hij zijn kamer via Airbnb. Een bezige bij, maar kan je van een oude circushond nog wel hetzelfde trucje verwachten?

Doet Foppe er wel verstandig aan?
Een comeback is niet altijd succesvol. Natuurlijk, Arnold deed het met verve, bands doen het zodat fans grof geld betalen om bij ‘het laatste concert ooit’ te zijn, maar wederkeren kan door hoge verwachtingen uitlopen op een debacle.

Neem Dick Advocaat. Stoppen op een hoogtepunt was perfect geweest. Sunderland met kunst en vliegwerk in de Premier League houden. Dick’s standbeeld was al uitgebeiteld. De Sunderland-fans hadden tot einde der tijden ‘pielemuis’ van de tribunes gescandeerd en opgeblazen leuters als hoeddeksels gedragen. Maar nee, Dick kon het niet. Die stopte en knaagde vervolgens thuis alle meubels aan gort. Dick’s vrouw gaf hem de gratie om terug te keren bij Sunderland. Dick faalde. Nog voor de winterstop nam hij roemloos afscheid. Weg opblaaslul, weg legendestatus. Echter, geen kleinzoon weigert het Wilhelmina-pepermuntje op de uitgestoken trilhand van zijn opa. Het volk gunt Foppe succes.

Liefde kent geen leeftijd
Maar is het nog mogelijk? De 72-jarige Foppe moet aan een 19-jarige St. Juste gaan uitleggen hoe de voetbalwereld in elkaar steekt. Toen Foppe de leeftijd van St. Juste had werd Nelson Mandela in gevangenschap genomen, pleegde Marilyn Monroe zelfmoord en brachten de Beatles de eerste single ‘Love me do’ uit. St. Juste snikt al bij de gedachte dat Circus Renz dit jaar failliet is verklaard, bij het zien van het filmpje dat de zoon van Dries Roelvink wél oraal wordt bevredigt in bad en zeggen alle tienermeisjes ‘ja’ tegen MDMA. Om u een beeld te geven.

En dan zeggen ze dat meegaan met de tijd een mens jong houdt. Dat een mens niet ouder wordt maar rijpt in het vat, en meer van dat soort jeukteksten. Echter weet je bij het zien van onderstaande Twitterberichten van Foppe dat hij de boot naar de bronnen van de eeuwige jeugd heeft gemist.

@Foppe_de_Haan: ik versta je luid en duidelijk.@Foppe_de_Haan: Je moet op dat pijltje naar links drukken!

De vloek van Foppe
En dan is er nog de rampspoed die al vier decennium rust op de lippen van Foppe. Hier is nog weinig over gesproken door spelers –in angst dat ook zij ermee worden geïnfecteerd. De Haan kan er niets aan doen, het komt tenslotte uit een goed hart, maar zodra de Haan zijn zegenen geeft over een speler, zodra hij zegt: ‘dit is een ongelofelijk talent en deze gaat het maken,’ gaat de speler in kwestie zich vreemd gedragen.

Royston Drenthe floreerde onder de Haan bij Jong Oranje en wandelde zo het Bernabéu binnen. Echter doolt hij nu ergens door een verlaten woestijn met een theedoek op zijn hoofd op zoek naar een ‘niggerkapper.’ De vergeten Patrick Hoep kon in de jeugd van Heerenveen spelers poorten die de benen bij elkaar hadden gekit. De Haan stak de loftrompet op over zijn pupil en nu? Nu wandelt hij met een zak vol ballen tussen de gangsters in de favelas van Rio. De enige prijs die Joey van den Berg nog binnen wist te slepen na Foppe’s vertrek was een werknemer van de maand-award bij carwash ‘De nette bumper’ te Meppel. Om u een beeld te geven.

Foppe en de X-factor
Waarom doen ’90 feesten het ineens zo goed? Komt dezelfde kleding steeds terug in de mode? Dwepen we bij het zien van een floppydisk? Juist, wij gaan lekker op nostalgie. Dat is een drijvende kracht achter het aantrekken van Foppe. Als Foppe terugkomt, dan wordt het weer allemaal zoals toen. Voor Foppe’s sake; laten we het hopen. Echter kan je een wond dichtnaaien maar littekens zullen altijd zichtbaar blijven.

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
Van Basten is een flegmatiek sierpaard
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak
Een kaart van Van der Vaart
'Fred Raket II', het slotakkoord

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer