De tranen van Foppe

02 december 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Waar Heerenveen te sterk was voor Roda JC, waren de emoties te sterk voor Foppe. De Haan hield het afgelopen weekend niet droog toen het besef binnenviel hoe zijn team functioneerde. We zagen een trainer met begeisterung, de tranen van een trainer met liefde voor zijn vak, club, spelers en publiek. We zagen een man die niet wou huilen maar dit toch deed. En dat maakt wat los.

Jan Mulder belt Kim Holland
Vooral in de media wordt er spastisch op gereageerd. Jan Mulder snapte de tranen niet en dacht dat Foppe ontroerd was door een goed lopende driehoek. Als Jan dit denkt dan is de wereld een ingewikkelde plaats voor de 70-jarige. Dan ga je voorbij elke essentie. Dan belt Jan op schimmige zondagnacht met de broek op de enkels ook Kim Holland op. ‘Ja, Kim. Hallo, Jan hier. Zeg, die filmpjes van jou. Dat kan toch nooit? Wanneer krijgt een loodgieter met drie zinnen tekst twee bloedmooie vrouwen zo ver om alle kleren uit te trekken en voorover te buigen op de keukentafel? Ik vind het een bizar slechte verhaallijn!’

Wat dacht u van Bert van Marwijk, u weet wel die zandmanager van Saudi-Arabië, die de uitbarsting van emotie nogal misplaatst vond. ‘Tegen Roda JC? Het zou logisch zijn als het de Champions League-finale was. Nu was het een vreemd moment.’ Wat weet Bertje van een goed lopende driehoek? Hij liet Nederland zo defensief spelen dat Mark Rutte twijfelde of IS niet ons poldergebied was binnengevallen.

Klappende Kamelen
Bij Saudi-Arabië zorgt overspelen naar een speler met dezelfde kleur shirt al voor klappende kamelen op de tribune. Bertje kan alleen maar dromen van een driehoek en heeft nog wat heel wat te leren van zijn negen jaar oudere collega. Foppe heeft als geen ander door dat passie als chlamydia is. Het werkt besmettelijk als je er onbevangen mee in aanraking komt.

Want denkt u nou echt dat de Saudische spits Mustafa Fallafal Wagaje Metdivoor Zet ook maar een stapje harder gaat omdat Bertje dat zegt? Dat die Saudische selectie echt denkt dat Bertje voor het voetbal komt? Natuurlijk niet. Die zien net zo goed een snuffelende geldwolf die zo lang mogelijk naar het giecheltje van de sjeik lult zodat de geldkraan blijft stromen. Hoe anders gaat dat eraan toe bij de Superfriezen.

De hertenogen van Foppe
Die speler doen met liefde drie passen meer omdat ze weten dat er op de bank iemand zit te glunderen van trots wanneer er iets lukt. Spelers hunkeren naar zoete klanken van Foppe's goedkeuring of een warme hand op de schouder. Dan ga je vanzelf in dienst van het team spelen. Zij beseffen maar al te goed wanneer zij kiezen voor die solo, nutteloze hakbal of gaan voor het eigen succes terwijl er drie speler beter voorstaan, dat ze de blik van de trainer moeten trotseren.

Je gaat door een hel zodra je schuldbewust moet turen in die waterige mosgroene hertenogen van Foppe die schreeuwen: ‘Waarom, doe je dat nou? Zo hadden we dat toch niet afgesproken jongen?’ U begrijpt dat het verraad dan ondraaglijk is. Geloof mij, dan wil je kosten wat het kost het vertrouwen terugwinnen. Speler die in Heerenveen spelen voor –om maar in de Stijn Schaars-terminologie te spreken– de eigen bv hebben ook geen moeite om op fontanellen van baby’s te drukken.

Het glas is halfvol
In Voetbal Inside werd er schijtlollig over de tranen gedaan. Alhoewel de tafelheren het unaniem een prachtig moment vonden werd het fragment zo vaak onder de noemer satire herhaalt, dat de zalvende woorden zorgden voor een boemerangeffect. Benoem het, prijs het en ga verder naar de waan van de dag want de tranen van Foppe zijn oprecht in een wereld van de dubbele agenda.

Het mooiste van het fragment is het glas water. Terwijl Foppe vecht tegen de tranen neemt hij een slok. Hij spreekt, stopt en net voordat hij breekt is daar weer een slok uit het inmiddels lege glas. Foppe lurkt verder omdat het glas bij hem altijd halfvol is. Al zou daar een jerrycan mineraalwater hebben gestaan, dan was ook die soldaat gemaakt. Want Foppe’s dorst naar water is als zijn honger naar goed voetbal: die is niet te stillen.

De traan van De Haan 

Stefan Smeenk


 
Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 
 

Lees ook:

- De Haan terug op het nest
- De hoed van Memphis Depay is het symbool van doorsnee Nederland
- Een verbitterd live verslag van Nederland - Tsjechië 
- Uitgelekt de sms-conversatie tussen Danny Blind en Phillip Cocu 
Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp
Jasper 'Vesuvius' Cillessen staat op ontploffen
Van Basten is een flegmatiek sierpaard
In de naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak
Een kaart van Van der Vaart
 

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer