Knuffelkoning Cocu: ‘PSV zou weleens kampioen kunnen worden.’

15 april 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Cocu weet het niet zeker. Hij kampt nog met enige twijfel. In theorie zou het namelijk allemaal nog weleens mis kunnen gaan maar inmiddels ziet hij een minuscuul lichtpuntje aan de horizon. Op De Herdgang is geen wild zwijn meer te bekennen omdat Phillip ze tijdens een seance heeft geofferd aan de Eredivisiegoden. Na wat draaien van glazen, branden van kaarsen en pas nadat het Ouijabord op de vraag ‘wordt PSV kampioen 2014/2015?’ zich een weg baande richting de YES, betrapte Pinokkio voor de draaiende camera’s zich op het hebben van een mening.

‘We zouden in principe dit seizoen kampioen kunnen worden ja,’ was dan ook zijn antwoord. Goh, Cocutje toch, dat meen je het? Ga je nu eindelijk zeggen wat heel Nederland al vanaf november 2014 roept? PSV heeft potdomme de beste selectie van de poldercompetitie en speelt het meest constante voetbal. Wat is er mis mee dat je eens je ballen op het hakblok legt? Waarom niet vanaf het begin van het seizoen spierballentaal en als een WWE-worstelaar die schaal opeisen.

Ik wist niet dat ik dit ooit zou zeggen maar dan kan Phillip nog wel een voorbeeld nemen aan Robert Maaskant. Waar Phillip 33 wedstrijden nodig heeft om van zich te laten horen doet dat Maaskant bij het weggeven van een 2-0 voorsprong. Met een fikse vuistslag liet de koning van het Noord-Brabantse nachtleven even zien dat hij niet gediend was van het puntverlies tegen Dordrecht. NAC-spelers gaan bevend als een rietje de kleedkamer in zodra ze Maaskant zien schuimbekken langs de zijlijn.

Het enige waar Rekik bang voor hoeft te zijn zodra hij een dekkingsfout maakt is dat Cocu hem niet doodknuffelt en de schouders broos beukt met opbeurende schouderklopjes. Phillip Cocu die boos wordt is even bedreigend als Beertje Robijn die met een zakmes een donderpreek opvoert. Zodra Cocu met een belletje spuug in zijn mondhoek Bruma de huid vol scheld wordt hij achter zijn rug om geïmiteerd door de andere spelers.

Phillip imiteren is ook niet zo lastig: je veegt het haar achter het oor, drukt je neus naar achter en slaat een treetje Redbull achterover. Hoe zal de balkonscène eruit gaan zien met Cocu en de schaal? Wat zal hij zeggen? ‘Eindhoven bedankt, volgens mij zijn we kampioen geworden, geloof ik. In principe is er geen vuiltje aan de lucht maar ik hoop niet dat we het alsnog uit handen geven,’ waarna hij de schaal aan Luuk de Jong overhandigt.

Afgezien van de non-persoonlijkheid van de hoofdtrainer, geeft de selectie van PSV de Nederlandse supporter weer hoop. PSV heeft in ieder geval drie spelers in bezit die klaar zijn voor een stap hogerop. Willems heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt na een (logische) dip bij het debuteren op zo’n leeftijd. Willems heeft de aanvallende kwaliteiten die hedendag worden gevraagd van een vleugelverdediger. Zijn voorzet is van een hoogstaande kwaliteit en mocht hij ook verdedigend nog stappen maken is hij klaar voor de (inter)nationale top.

Over ‘the golden boy’ Depay hoeven we niet te spreken. Die is al zoveel opgehemeld wat betreft zijn voetbalkwaliteiten. Schoenenfabrikant Nike heeft er geen baat bij dat Depay bij PSV blijft aangezien Memphis steeds meer naast zijn schoenen begint te lopen. Phillip heeft geen overwicht om deze jongen op zijn plek te zetten, ‘The Iron Tulip’ van Gaal kan dat beter. Een overstap naar Manchester lijkt me voor zijn ontwikkeling dan ook beter. Een internationale sterspeler in spè die niet hoeft te eindigen zoals Balotelli.

Wijnaldum is een beetje de stille kracht in het elftal en eigenlijk heb ik geen idee waar hij het beste kan gaan spelen. Een tussenstap in Duitsland zou wellicht verstandig zijn een beetje zoals Kevin de Bruyne bij Wolfsburg omdat Wijnaldum het vaak nog op belangrijke momenten laat afweten. Wijnaldum zou vriend en vijand nog weleens op de lange duur kunnen verassen maar is nu nog niet klaar voor de echte top.

Wat Phillip niet durft te stellen doe ik dan bij deze. PSV is kampioen van 2014/2015: Gefeliciteerd! Zelfs al zouden de bovengenoemde drie vertrekken, staan er vervangers klaar. Mocht Cruijf erin slagen de miljonairs allemaal op het pluche te houden zodat de fluwelen revolutie een succesvolle doorstart krijgt en mocht Dagobert Overmars eens de knip opentrekken om wat fatsoenlijke aankopen te doen, dan is Ajax ook op volle oorlogssterkte. Feyenoord heeft Kuijt binnen, haalt Guidetti, Joey van den Berg en behoudt Kazim-Richards dan kan seizoen 2015/2016 een prachtseizoen worden.

De top-3 die strijden om de kampioenschaal in een sidderende strijd: Ik heb er zin in.

PSV pre-kampioensschaalfeest 2014-2015:

Maaskant geeft dug-out een tik:


Beertje Robijn donderpreek klinkt ongeveer zo:


Cocu: "Godverdomme, het moet uit jezelf komen."


Stefan Smeenk

Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
- Het mysterie van fanhysterie
De staart van Palacio
In naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest
Een volwassen man in trainingspak
- Droog

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer