'Kopt binnen': Een kaart van Van der Vaart

27 mei 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Lieve Ajax,

Ik vind het moeilijk deze brief te schrijven maar iets in me zegt me dat het moet. Alhoewel de gevoelens nog steeds rondzwerven in mijn hart, ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is dat wij niet wederom hetzelfde pad bewandelen. Hoe breek je met een Griekse god? Door open, eerlijk en rechtvaardig te zijn. Wellicht scheurt deze brief jouw rood-witte hart open en sijpelt het bloed van nostalgie en hoop op het papier. Toch moet ik het doen, want jij weet het net zo goed als ik dat ik allang niet meer de persoon ben die ik ooit was. Dus bij deze: ik maak het uit. Het spijt me.

Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij. De geste dat jij mij jouw maximale verdiensten wil geven om ons zo te herenigen, koester ik enorm. Maar jij verdient beter dan ik. Ik verdien jou niet. En ik wil ook meer verdienen. Wrang zijn de herinneringen die achter ons liggen. Ik was pas zeventien lentes, jong en onbezonnen. Jij gaf me met jouw ervaring een podium om me te ontwikkelen tot de persoon die ik vandaag de dag ben. Daar ben ik je dankbaar voor. Dankzij jou ben ik international geworden en kreeg ik even later een droomtransfer. Zonder jou had ik een vol geplamuurd, imitatie Burberry-type van het woonwagenkamp moeten sleuren, in plaats daarvan schonk je mij Sylvie Meis en haar ex-vriendin ook leuk.

Het brok in mijn keel belemmert mijn mondelinge afspraak vandaar deze brief. Je hebt zoveel voor me betekend, echter kan ik niets (maar dan ook niets) voor je terugdoen. De tanden van de tijd hebben een hap van mij genomen waardoor ik ’s ochtends al moeite heb met het passeren van een bijzettafel–laat staan dat ik om de centrale verdediger van PEC heen moet. Inmiddels ben ik 32 en heb ik geconstateerd dat alles minder wordt. Voor het plakken van een fietsband moet ik een hele ochtend vrijmaken. Mijn hard gekookte eitje vergeet ik steevast te schrikken en heeft bij het openbreken meer blauwe plekken dan de vriendin van Edgar Davids.

En ook al verlang ik steeds meer naar je warmte, ligt mijn hart al tijden niet meer bij je. Dat weet je. En toch besluit je publiekelijk met mij te flirten waardoor ik in een positie word gedrukt dat ik er bij de fans niet goed vanaf kom. Dit is een deuk ouwe jeugdliefde, een deuk dat mijn gelijmde hart broos maakt. Toch laat ik me niet beïnvloeden door mensen die nu ineens een mening hebben over onze relatie.Ze weten niets. Alleen jij en ik weten hoe het tussen ons zit. 

Laten we de situatie ook niet zwaarder maken dan dat hij is. We hebben elkaar in de loop der jaren klappen gegeven waarbij de littekens altijd zichbaar zullen blijven. Door mijn escapades in Engeland en Duitsland was het vuur tussen ons sowieso al teruggebracht naar een langzaam dovende waakvlam. We leven in twee compleet andere werelden daarom is er nu slechts sprake van een jij & ik, en bestaat er geen ‘ons’ meer. Het is beter voor jou. Je kan niet blijven verlangen naar het verleden in de hoop dat dit het heden dragelijk maakt.

Jij ontkent het vast hevig maar teruggaan zal voor ons beide voelen als een stap terug. Besef wel dat alleen door weerstand er nieuwe wegen ontstaan. Maak niet die fout die 010 ooit maakte door uitgerangeerde voetballers terug te halen. Voordat je het weet sta ik volgend seizoen met Sjakie Swart op het middelveld te schutteren. Ik zeg dit uit de grond van mijn hart en het doet mij meer pijn dan jou, maar zoek nog even door. Geheid vind je iemand die beter, sneller en sterker is.

Wat was, was prachtig maar wat is wordt niet meer zoals toen. Je bent als een broertje voor me dat nog niet geleerd heeft om voor zichzelf te zorgen. Ik zorg goed voor mezelf, heb een tweede vrouw, kinderen en mag constateren dat ik –ondanks de zandbak die steeds harder de formule: transfervrij+voetbal=geld, naar mij schreeuwt– volwassen ben geworden. Nu jij nog. Laat mijn afscheid je niet ontmoedigen. Het hart is een spier die naarmate het vaker wordt gebroken, steeds sterker zal herstellen.

Vergeet niet dat je altijd een speciaal plekje in mijn gebroken hart zal hebben.

Voor eeuwig de jouwe.

Ik hou van je.

Liefs Rafael.


 

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer