'Kopt binnen': 'Fred Raket II', het slotakkoord

20 mei 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Smeenk kopt binnen: Fred Raket II: het slotakkoord

Bitterzoet is het gelijk van een columnist die hoopte op een ommekeer. In mijn allereerste column voor voetbaltube droomde ik van een ‘wervende Fred Rutten die met een Tom Jones-achtige seksuele aantrekkingskracht, overgangsmoeders bloedgeil met schuddende spaghettibeentjes terug naar het aanrecht stuurde.’ Het soort neo-leider dat aan het eind van een lang victorieus seizoen slissend een openstaande microfoon op de Coolsingel vol schreeuwt dat ze veel beter sjhijn dan heel Amsjhterdam!

Helaas heeft het niet mogen baten. De nachtkaarsen zijn uit, de bom is ontmanteld en de handdoek ligt bezweet in de hoek. Het avontuur van Fred Rutten is –zoals voorspeld– met een slisser afgelopen en de vraag resteert mij of ik verbaast ben. Eigenlijk niet. Natuurlijk heb ik genoten van het hoogtepunt in een kolkende Kuip waar Sevilla met bravoure aan de kant werd geschoven. Even geloofde ik in spelers als Nelom, Manu en Achahbar die onder de vleugels van Fred kwaliteiten leken te hebben. Een speldenprik was afdoende om de zeepbel van die spelers en bovenal de kwaliteiten van de coach te doen barsten.

Het slotakkoord van de wedstrijd in Zwolle illustreerde de rol van de frontman van Feyenoord. Na het eindsignaal sprong Fred parmantig op en baande zich met een rood aangelopen hoofd een weg door de catacombe. Een cameraman zette de achtervolging in. Fred was boos –of in ieder geval hoopte ik dat hij boos was want dit was een uitgelezen kans om zijn lieve-jongen-zoete-koeken-imago een bad boy impuls te geven. Ik duimde voor een rechtse mokerslag op het smoelwerk van een nietsvermoedende Zwolse steward. Fred ‘Sugar Ray’ Rutten slalomde echter tussen stewards door alsof ze er niet stonden. De camera-achtervolging ging door.

Ik ging van duimen naar toejuichen. Een sneuvelend ruitje of een te hard dichtgegooide deur die het IJseldeltastadion in zijn voegen deed wapperen is toch wel het minste wat de kijker van een boze coach mag verwachten die zojuist een waardig seizoen uit zijn vingers heeft laten glippen? Niets van dit alles. Fred trok de kleedkamerdeur open. De kleedkamer was gevuld met leden van de technische staf van Feyenoord. Ik ging van juichen naar bidden. Dan maar een portie vriendelijk vuur. Helaas, nog voordat de kleedkamerdeur sloot zagen we Fred de wc induiken en het slot omdraaien.

Dit was de drang die de coach dus had. Even de bagger van de 90 minuten ervoor eruit bonjouren. Vandaar dat rood aangelopen hoofd. Fred vlucht. En ik had kunnen weten want Fred vlucht bij elke club zodra het even niet lekker loopt. Als trainer van Vitesse melde hij zich al schoolziek toen de club in zwaar weer verkeerde. En nu komt hij zelfs helemaal niet meer op school. Bepaald geen volwassen gedrag om als een gepest schooljongetje jezelf te haasten naar het wc-hok om je af te sluiten van de buitenwereld in de hoop dat alles vanzelf voorbij gaat. Laat Fredje eens voor straf nablijven zou ik zeggen.

De bruine trui die hij eventjes daarvoor had gebreid droeg hij op de persconferentie na de wedstrijd. In mijn leven heb ik nog nooit iemand met zo’n zure bakkes een persconferentie zien afwerken. Daar zat een leider zonder macht. Ik keek naar een zonnebankbruine grijze krullenbol maar hoorde een kapucijnenaapje die in zijn hand zat te kakken en waar de journalisten maar ijverig tussendoor moesten wroeten om zo de onverteerde bladeren eruit te pulken.

Fred zei: ‘ik ga met Van Geel zitten om te bepalen wat het allerbeste is voor deze club.’ Tussen de regels door was er in uitroeptekens en hoofdletters te lezer dat hij al met een been in de gesponsorde Opel op weg naar huis zat. In een dollemansrit richting Overdinkel. Zo ver mogelijk weg van zijn sores waar hij nu een groentje voor laat opdraaien. Fred Raket in een Opel Kadett. Heeft u dat beeld?

Houdt dat vast.

En als Hansie Hansie het zegt....

Eenb meer zinvollere analyse dan zijn laatste persconferentie in Zwolle


 

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer