'Kopt binnen': het mysterie van fanhysterie

08 april 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Bekend zijn doet iets met het menselijk brein. Niet alleen bij de ster (in spé) maar evengoed bij degene die de ‘ster’ herkend. En dat is niet eens zozeer een voetbalgerelateerd ding. Of het nou met zangers, filmsterren of voetballers is, fangedrag het blijft voor mij een curiositeit. Iemand verschijnt met zijn giechel op tv en ineens is diegene iemand om rekening mee te houden. Mensen draaien rondjes om ze heen, willen ze aanraken of de meest onzinnigste gesprekken mee voeren. U kunt de hele dag aan de lopende band stront uit darmen trekken, zodra u hier verslag van doet in een goed bekeken tv-programma zorgt u voor een onstuimige sfeer in iedere kroeg.

En dan heb ik het niet over de jeugdige fans. Die mogen van mij best in voetballers grootheden zien. Het moet juist worden toegejuicht dat een kind in het voetbalshirt van zijn idool loopt met de naam op de rug, gaat slapen in het thuistenue en voetbalt in het trainingspak van de club. Omdat ze nog niet weten hoe de wereld in elkaar steekt hebben ze alle recht om nog idolen te hebben. Laat ze grenzeloos wegdromen. Het is echter de fanhysterie van de volwassen supporter waar mijn aambeien spontaan van beginnen te bloeden.

Dit realiseerde ik me na de wedstrijd Dordrecht - Heracles Almelo. Na afloop stond daar zo’n wandelende antidepressiva diva bewapend met kladblok, pen en camera. Gehesen in een Heracles trainingspak waar zijn contouren de stretchstof op maximale toeren liet draaien en hij veertig jaar jongere kinderen met het betere ellebogenwerk vroegtijdig liet smachten naar een buitenboordbeugel. Waarom deze heisa? De kalende vijftiger wou graag met Ramon Zomer op de foto.

Je bedoelt de Dalai Lama? Nee, Ramon Zomer. U weet wel die gnoom van een ICT-specialist die ze een voetbalbroek hebben aangetrokken omdat ze destijds geen bedrijfskleren in zijn maat hadden. Als ik aan Ramon Zomer denk, denk ik aan het wollige witte object waar ik jodium opgooi en mijn wonden afdep. Ramon Zomer in je verdediging is even redundant als een clown op een begrafenis. Ten koste van alles moest de volwassen man met die speler op de foto.

De confrontatie ging ongeveer als volgt:

‘Ramon! Ramon! Hier hier hier hier!.’
‘Hey Herman, ben je er weer?’
‘Zou je even met me op de foto willen?’
‘Alweer? Je bent deze week nog elke training bij me geweest.’
‘Maar deze is voor mijn website www.heraclessuperclubuithetverreoosten.blogspot.com/user/member/player/RamonZomerookindewinter.html. Waar ik alle foto’s op zet en wedstrijdverslagen bij tik. Dat had ik je vorige keer toch verteld?
‘Oh ja, stom van me.’
‘Heb je er al op gekeken? Ik zet jouw beste acties erop.’
‘Dan heb je zeker nog niet veel materiaal.’
‘Daarom moeten we nu ook op de foto!’

Het volgende tafereel was even ironisch als tragisch. Zomer met een glimlach alsof hij zojuist een hele paling heeft doorgeslikt en Herman die er alles aan doet om zijn Kruidvat-fototoestel aan de praat te krijgen om de selfie van zijn leven te maken. Na lang zwoegen was Herman blij met het eindresultaat. Vluchtig bekeek hij de foto’s in slideshow waardoor Ramon de kans schoon zag om zich te verschuilen achter wat giebelende tieners met een Heracles spandoek.

Volwassen fanhysterie zou aan banden moeten worden gelegd. Als we alcoholsloten in auto’s monteren zodra mensen drinken en rijden achter het stuur, kan er ook wel zo’n systeem aan de dwanghekken worden gemonteerd. Alleen plaatsnemen wanneer er na het blazen geen baard in de keel is geconstateerd. Van mij mag u naar BV’s (bekende voetballers) gluren, een knipoog geven, de hand schudden of een voorzichtige vuist ballen om ze aan te moedigen. Natuurlijk mag u vanaf de tribuneplek de stem schor schreeuwen. Maar zodra u een lichtelijk orgasme ervaart zodra Leonard Nienhuis passeert, moet Bureau Jeugdzorg u direct uit de ouderlijke macht nemen.

Zeg nou zelf, zodra u Jeroen Verhoeven op een voetstuk plaatst zegt dit veel over uw eigen leven. Wie wil er nou de grond aanbidden waar Gill Swerts op heeft gelopen? Dan is er iets goed mis. Een man/vrouw van 18+ die jubelt om een aanblik van een BN’er zou een strafblad moeten krijgen. Ik wil niet dat dit soort mensen de mogelijkheid krijgt om voor de klas te staan en mijn kroost met deze denkwijzen te vergiftigen. Waarom denkt u dat er altijd een hek tussen BV’s en u staat? Juist, om deze zaken gescheiden te houden. Iemand van 18 moet afscheid nemen van zijn idolen, deze inruilen voor idealen en er alles in zijn leven aan doen om deze na te streven.

Mooi, ingetogen Hooliganisme ziet er zo uit:


 

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer