'Kopt binnen': In naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest

25 maart 2015 | StefanS | .... kopt binnen

In naam van Blatter, FIFA en de schijnheilige geest

Religie wordt steeds vaker metaforisch of als commercieel wapen in de strijd gegooid om te prediken voor eigen parochie. Niets meer dan een middel om boeken te verkopen, aandacht te trekken of aan het bewind te blijven. Toegegeven, het vergelijkingsmateriaal is interessant. In ISIS-gebieden doen ‘mensen’ uit naam van een geloof anders denkende de meest verschrikkelijke dingen aan en hier in het westen heerst het agnosticisme dusdanig, dat we een vergelijking maken tussen het McDonald’s-logo en het brand image logo van de Christenen: het kruis. Uitkomst? McDonald’s is bekender dan Jezus. Ofwel, we herkennen een clown sneller dan een timmerman.

Producten en bedrijven domineren dusdanig onze geest dat er religieuze effecten ontstaan zodra we eraan denken. Neurowetenschappers toonde dit onlangs aan na een MRI-scan bij Apple-fans die zo verknocht aan het merk zijn, dat ze het evangelie van Apple aan iedereen opdringen. ‘Hallo, wist u dat Jobs u kan vergeven voor het aanschaffen van een Nokia? Zodra hij op uw Ipad komt zal er totale verlichting volgen. Stel u voor om te leven in een wereld met nooit meer virussen. Heeft u een paar minuten om naar de Apple Watch-presentatie te luisteren?’ Dat werk.

Daarom heeft de uitspraak van Sepp Blatter –die overigens zelf gelovig is– van afgelopen week twee kanten. Sepp zei in de Zwitserse krant Sonntags-Zeitung: ‘De FIFA heeft door de positieve emoties die het voetbal losmaakt meer invloed dan welk land op aarde of welke godsdienst dan ook. Wij bewegen de massa. We willen deze positief gebruiken om meer vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld te creëren.’

Juist ja, wat zat er in je veldfles Sepp? Aan de ene kant snap ik dat er hier gebruikt wordt gemaakt van een hyperbool waarin Sepp met zijn woordkeuze aangeeft dat hij veel respect heeft voor de organisatie waarvoor hij werkzaam is. Blatter is trots op wat hij doet en zeg nou zelf: welke 79-jarige Kukident kleefpastabejaarde is geschikter voor de klus? Natuurlijk rust hij pas uit in zijn graf, slaat de F1-rollatorracen op het Grand Prix van Zwitserland af en stelt hij zich met deze statement strijd- en herkiesbaar op om de concurrentie voor de herverkiezingen op 29 mei eens een poepie te laten ruiken.

Aan de andere kant vergeet de megalomane Blatter dat er ook negatieve emoties vrijkomen bij het voetbal in de vorm van racisme, vandalisme en Robert Maaskant. Wat een pilaarbijter om woorden als vrede, gerechtigheid en gezondheid in de mond te nemen terwijl Sepp in tijden van zijn schrikbewind voor die drie woorden juist ‘on’ heeft geschreven.

Er is onvrede over het zijn starre houding ten opzichte van het implementeren van technologische ontwikkelingen in het voetbal. Doellijn technologie kan wachten. In het rugby zijn er video-referees die het spel eerlijker maakt en als neveneffect het respect voor de scheidsrechters verhoogt. Blatter bagatelliseerde het ontbreken van dit element met de woorden: ‘dat is nou eenmaal het charme van het spel.’

Er is onrecht bij de herverkiezingen waar Blatter bij het lobbyen een ware kruistocht in pantalon voert om stemmen te ritselen. Horlogos hier, steekpenningen daar en postbode Sepp deelt lukraak enveloppen met inhoud uit aan allerlei nietszeggende kleine landen met stemrecht. Geen wonder dat Sepp al sinds 1998 bovenaan de FIFA-piramide staat ondanks de klevende vermoedens van fraude en omkoperij.

Ongezond is de situatie in Zuid-Afrika na het WK, nu er stadion staan te verpieteren en beloftes over verbeterde infrastructuur een façade blijken te zijn. FIFA hield 3,4 miljard belastingvrij over aan het festijn waardoor dit het meest winstgevende wereldkampioenschap ooit is. Ongezond is de wijze waarop Brazilië een WK kreeg waar het volk niet op zat te wachten. Met een trechter door de strot gedrukt door bobo's die de 'investeringen in de stad' investeerden in een nieuw pak. Ongezond is de werksituatie in Dubai waar neo-slaven worden ingezet om stadions te bouwen waar inmiddels al 44 mensen bij zijn omgekomen. Een WK in een land waar voetbal matig populair is, stadions steevast halfleeg zijn en de hitte in de zomer zo oploopt dat het WK voor het eerst in de winter georganiseerd gaat worden. Een voortreffelijke keuze mijnheer Blatter. 

Misschien heeft Blatter wel gelijk: de FIFA heeft meer invloed dan landen of religie. Critici schreeuwen moord en brand alleen de FIFA negeert alle ongelovigen en drukt door. Precies wat religies ook doen. Daarom zal ik niet vreemd opkijken dat Blatter op 29 mei met witte rook wordt herkozen. Ik zal juichen bij de balkonscène, huilen tijdens het Urbi et Orbi en eten zodra Sepp hosties uitdeelt aan zijn discipelen. Natuurlijk zal Nederland instemmen voor het WK van 2026. Blatter zal groots onthaalt worden en na vier weken vertrekken met een colonne goedgevulde Brink wagens achter zich aan. Nederland zal financieel creperen maar Blatter zal gelukzalig spreken: ‘bedankt voor die bloemen.’

Nederlanders wees volgzaam, twijfel niet en vertrouw op uw god.

FIFA zij met u.

Amen.

Rugby-referee: ‘this is not soccer’


Video-referee in de Eredivisie: hoe werkt het?

John Oliver legt het nog even uit:

Dansende Blatter is blij:


 

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer