Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp

29 juli 2015 | StefanS | .... kopt binnen

Wereldfilosoof Quincy Promes zet onze maatschappij op scherp

Deze week ben ik door een Surinaamse moeder met een mattenklopper bewerkt. Oorzaak? Mijn vorige stuk over voetballers en intelligentie. Trots is een dure hobby vooral naar aanleiding van de beelden van Quincy Promes die een ‘inside look in zijn penthouse’ geeft, bij deze een rectificatie. In Quincy’s betoog van slechts anderhalve minuut zakte mijn column weg in het moeras van een nietszeggende mening. In samenwerking met collega filosofen van Quincy werkzaam bij de UvA, geef ik hier een ode aan zijn levensvisie waardoor Nelson Mandela een Zuid-Afrikaanse boerenlul lijkt. Daar gaat ie.

Voetballer, aanvaller, taalvirtuoos, woordenkunstenaar, balgoochelaar, Bourgondiër, rapper, shopjunk, demagoog, Surinamer, vedette, trendsetter, filosoof, modebewust, international, strijder, playboy, alfa aap, wetenschapper, tattoogetakeld, kunstenaar, fitnessdier, lippenlikker, vingervuurwapenvuurder, riemkenner, kennisvrager, liftgebruiker, patjepeeër, penthousebezitter, schoenendrager, kruiskrabber, globetrotter, rolmodel, veterstrikker, druktemaker en hapsnurker. Quincy heeft alles waar Jan Modaal naar smacht.

  • (0:03) ‘Scheer me hoofd kaal krilling man’

Waar de Rastafari verplicht is om de dreadlocks te laten groeien om zo de devotie aan King Selassi I te tonen, of de Christenen tijdens een pelgrimstocht een verbod hebben op het scheren van het haar, daar laat Quincy zien dat hij een vrijgevochten individu is die zonder restricties geniet van een grote groep vrouwen in zijn nabijheid. Een hedendaagse bon vivant die geen rem heeft op zijn lusten en iemand die zijn dromen najaagt. Het gaat tenslotte om de reis en niet het einddoel. Daar kan menig mens nog een punt aan zuigen.  

  • (0:18) ‘Wanneer ik uit mijn osso ga is het straight money blowen.’

Quincy zet hier een prachtig sanguinisch beeld neer van onze hedendaagse maatschappij. Wij zijn wandelende rekenmachines volgens economen en zodra wij de huiselijke omgeving verlaten dienen wij enkel geld te spenderen. Quincy geeft hier een knipoog naar economist John Maynard Keynes (1883 – 1946) die met zijn tegengeluid in de quote ‘Geef geld uit in crisistijd’ duidelijk liet zien dat de samenleving maakbaar is. Een individu kan dagelijkse processen aansturen zodra hij initiatief toont. Het aankoop van een klokje  bij ‘juwelier Knoef’ is een metafoor dat de vergankelijkheid van onze tijd weergeeft. Een indrukwekkende beeldspraak.

  • (0:27) ‘Wat vind je van die ink uh? Hmmm? Chest helemaal vol. Inkt op die koalo chest.’

Quincy stelt hier een retorische vraag die zijn identiteit in twijfel trekt. Hij vraagt ons te kijken naar zijn tatoeages, alleen laat hij onvoldoende zien om een mening te vormen. Een particuliere zoektocht naar zijn eigenbeeld want zijn borst is nog steeds hetzelfde, het is echter de huid die gebrandmerkt is. De oude Grieken vroegen zich al af toen het schip van Theseus zoveel onderhoudt nodig had dat alle onderdelen werden vervangen, of ze nog wel konden spreken van hetzelfde schip. Het is mooi dat een voetballer –die zich voortbeweegt in een machocultuur– zó zijn kwetsbare kant durft te tonen. Quincy vraagt aan de buitenwereld of ze hem vinden veranderd, terwijl hij deze vraag eigenlijk aan zichzelf stelt.

  • (0:50) ‘Alles hoog, alles hoog.’

Een vooruitzicht naar de technische mankementen van de toekomst. De wereld heeft te maken met overbevolking dat gepaard gaat met een migratie naar de grote steden. De steden klappen inmiddels tegen de wanden van expansie aan waardoor ze slechts beperkt kunnen uitdijen. Er rest slechts één mogelijkheid om huizing te kunnen geven aan de toenemende bewoners van ‘het betonnen bos’. Juist ja, zoals Quincy mi man scherp constateert: alles moet de hoogte in.            

  • (1:15) ‘Weet je wat dit is broertje? Zie je die rode ketting wat ik om heb? Zie je mijn schoenen?’

Dit maakt Quincy als mens zo mooi. Hij kan met een universele blik kijken naar de mens en ons altijd –zelfs geslacht is geen beperking– zien als broeder. Hier wordt duidelijk gerefereerd naar de filosoof Montaigne: ‘Het is in het maatschappelijk leven vaak noodzakelijk om zich anders voor te doen dan men in werkelijk is.’ Hoewel de rode kettingen en zijn ‘shoe game’ anders is dan die van u en ik, blijft Quincy ons zien als bloedverwant. Dagelijks voel ik de wakende vleugel van Quincy over mij heen.

De ‘inside look in zijn penthouse’ is niets anders dan een metafoor voor inzage in het brein van Quincy Promes. Vandaar dat we ook geen huis te zien krijgen. Onze troubadour, held, wereldfilosoof, Alfa en Omega is een gemaskeerde goddelijkheid in een wit met rood geaccentueerde dekmantel. De uitspraak: ‘Stef met me,’ geeft een ieder van ons genoeg stof tot nadenken.


Stefan Smeenk

Smeenk is onze wekelijkse columnist die elke zondagavond trouw met een bord bami op schoot, kritisch de samenvattingen bekijkt. Neem daar alle afleveringen van Voetbal International, Studio Voetbal, het Sportjournaal, FOX Sports en de sportkatern van de dagbladen bij. Elke woensdag zal Smeenk de miljardenbranche van het betaald voetbal tegen het licht houden en daar verslag van uitbrengen. Soms ludiek, dan weer bot en af en toe vertederend maar altijd louter en alleen voor uw vermaak. 

Lees ook:
Profvoetballers houden ons voor de gek
- Van Basten is een flegmatiek sierpaard
Marinus Dijkhuizen kan net zo goed blind en emotieloos zijn
- 'Luisenleven': Suárez op weg naar de Champions League-finale
- Een kaart van Van der Vaart
'Fred Raket II', het slotakkoord
Sergio Ramos naakt! Wat u niet mocht zien
- En dan wint Groningen de beker
Karim RekkkiKIEK Karim Rekik
10 voetbalvragen aan een blonde stoot

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer