Speler van de maand: De revelatie van dit seizoen Vincent Janssen

08 mei 2016 | StefanS | Speler van de maand

Elke maand wordt er een speler uitgelicht die een grote toekomst tegemoet gaat of een voetballer die op dat moment populair is in de voetbalwereld. Deze maand is dat de Hollandse revelatie: Vincent Janssen

Naam: Vincent Janssen
Bijnaam: -
Been: Tweebenig. Van nature rechts maar zijn favoriete been is links.
Geboortedatum: 15-06-1994
Nationaliteit: Nederlands
Lengte: 1.80 m
Club: Az
Contract tot: 30-06-2019
Positie: Spits

De openbaring van dit seizoen heeft zijn plek als Voetbaltube Speler van de maand wel verdient. Met 27 doelpunten op de teller, zijn debuut in Oranje en zijn definitieve doorbraak op de nationale en internationale markt. Ja ja, het was me het seizoen wel voor de Noord-Brabantse Vincent Janssen.

Dat topsport bij de Janssen in het bloed zit bewijst zijn moeder Annemarie Verstappen. Zij werd in 1982 verkozen tot sportvrouw van het jaar omdat zij de eerste Nederlandse zwemster was die ooit een gouden zwemmedaille op een WK behaalde. Op de zomerse Olympische Spelen van 1984 zou ze dit trucje herhalen door drie gouden medailles te halen.

In 2000 begonnen bij SV TOP. Via TOP Oss, N.E.C kwam de 15-jarige centrumspits in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht waar hij vier jaar speelde. Waar talenten als Kongolo, Karsdorp, Manu en andere jeugdspelers doorbraken werd Janssen te licht bevonden. Ondanks dat hij in zijn laatste seizoen in de jeugd bij Feyenoord topscoorder werd, nam Almere City de afgeserveerde spits gratis over.

Janssen heeft door deze tegenslag zijn torinstinct nooit verloren. Bij Almere City scoort hij er lustig op los waardoor AZ besluit in zijn 2de seizoen bij Almere hem voor het luttelijke bedrag van €300.000 euro over te nemen. Een scherpe aankoop van de Alkmaarders. Van der Brom geeft de pas 21-jarige(!) centrumspits vertrouwen. Vincent bedankt zijn coach door 26 doelpunten voor AZ te scoren en een vierde plaats in de Eredivisie te verzekeren.

Janssen is geen speler die zich sierlijk over de grasmat manoeuvreert. Wie zijn potentie niet ziet, ziet een verdwaalde centrale verdediger die op is komen stomen en geen idee heeft wat hij met de bal moet doen. Zijn passen zijn groot, zijn aannames bonkig. Toch heeft Janssen een fenomenaal overzicht. Hij weet voordat de bal komt exact waar verdedigers en medespelers staan. Dit besef vergemakkelijkt het maken van snijdende looplijnen en het kiezen van positie.

Wanneer Vincent rijpt bij een topploeg, kan hij werken aan zijn techniek en de rafels in zijn spel polijsten tot een gedreven spits die verdedigingen eigenhandig openrijt. Niet voor niets wordt hij de nieuwe Ruud Van Nistelrooij genoemd. Ook Ruud kwam van ver (Den Bosch, Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid) en hetzelfde overzicht en ongepolijste spel. Naar verluidt is Arsenal meer dan geïnteresseerd maar ook Ajax en PSV houden hem in de gaten.

The Gunners staan erom bekent dat ze geen supersterren kopen, maar supersterren maken. Janssen past perfect in dit profiel. Een speler die de tegenvallende Giroud kan vervangen en van Alexis, Welbeck en Walcott kan uitgroeien tot de spits van het Nederlandse elftal.

Janssen Goals, Skills en Assists 2015/16


De wedstrijd waarmee hij zich in de kijkers speelde

Aan tafel is hij een wederkerend gespreksonderwerp

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer